Hlavní obsah

Vznikne nová vesmírná agentura, tentokrát pod taktovkou Afriky

Africké země plánují vytvoření vlastní vesmírné agentury.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Africké země plánují založit vlastní vesmírnou agenturu, záměr už letos v lednu schválila Africká unie. Kromě výzkumu vesmíru bude agentura pomáhat i v boji proti malárii nebo s extremistickými skupinami.

Článek

Afrika přichází s novým ambiciózním plánem. Africké země plánují založení vlastní vesmírné agentury. Zpoždění, které kontinent v oblasti vesmírného výzkumu nabral v posledních desetiletích, se tak společným koordinovaným postupem snaží některé africké země dohnat. Statistiky ukazují, že aktivita afrických zemí ve vesmíru se skutečně zrychluje: z 31 afrických satelitů vyslaných od roku 1998 jich 40 procent opustilo Zemi v posledních třech letech.

Kromě Egypta, kde bude připravovaná africká vesmírná agentura sídlit, jsou největšími hráči v oboru výzkumu vesmíru na africkém kontinentě Nigérie a Jihoafrická republika. JAR je navíc jedním ze dvou míst, kde má vzniknout největší pozorovací zařízení v historii, radioteleskop Square Kilometre Array.

Le Monde připomíná, že v srpnu 1963 byl nigerijský premiér Abubakar Tafawa Balewa jedním ze dvou lidí, kteří si poprvé v historii zavolali přes satelitní telefon. Na druhé straně linky byl tehdy americký prezident John Fitzgerald Kennedy. V roce 2016, tedy více než 50 let od této symbolické události, Nigérie oznámila, že chce do roku 2030 vyslat člověka do vesmíru.

Koordinovaný postup může podle pozorovatelů přinést kontinentu mnoho užitečných poznatků. Satelity mohou pomáhat s hospodárným nakládáním se surovinami, zemědělstvím, s dostupností zdravotní péče, v boji proti suchu nebo třeba s předpovídáním epidemií malárie.

„Existuje souvislost mezi výskytem larev komárů, kteří malárii šíří, a oblastmi s vysokou vlhkostí. Když za pomoci satelitů spatříme místo, kde je nějakým způsobem zvýšená vlhkost, napoví nám to, že se tam tito komáři budou množit. Úřady se pak mohou na situaci předem připravit,“ říká Jean-Yves Le Gall z francouzské vesmírné agentury, která s africkými zeměmi úzce spolupracuje.

V Nigérii také používají satelitní snímky bezpečnostní složky při boji s islamisty z organizace Boko Haram a jinými povstaleckými skupinami.

Postup mnoha afrických zemí ve výzkumu vesmíru je možný zvláště díky poklesu cen technologií. Ghana dokázala dostat satelit do vesmíru za méně než půl milionu eur (méně než 13 milionů Kč). Svoje satelity mají letos do vesmíru vyslat i Rwanda a Etiopie, Senegal a Mauricius to plánují v blízké budoucnosti.

Ačkoliv mají investice do vesmírného programu podle expertů vysokou návratnost, pro řadu zemí jsou náklady na vlastní výzkum stále příliš vysoké. Cílem společné agentury je proto sdílení poznatků a zdrojů bohatších zemí v Africe s menšími a méně bohatými státy. Inspirací je přitom fungování Evropské kosmické agentury ESA.

Zastánci vzniku africké agentury také argumentují tím, že spolupráce ve výzkumu vesmíru se projeví i v jiných oblastech vztahů mezi zeměmi. „Tato agentura, to je více než jen oznámení. Je to myšlenka, ambice a zaujetí postoje vůči zbytku světa. Od nynějška je potřeba s přítomností Afriky ve vesmíru počítat,“ říká letecký inženýr a jeden z duchovních otců agentury Sékou Ouédraogo.

Reklama

Doporučované