Hlavní obsah

Vzniknou nové aleje. V Poodří vysadí ochránci přírody čtyři sta stromů

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Ochránci přírody vysadí do konce listopadu v Poodří téměř 400 stromů. Nová stromořadí dubů, vrb či topolů vzniknou na Novojičínsku v Bravanticích a Hladkých Životicích a na Ostravsku ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Článek

Výsadbami v Evropsky významné lokalitě Poodří spolky udržují pestrou krajinu a vytvářejí nové biotopy pro chráněné druhy živočichů, především brouka páchníka hnědého.

„První roky po výsadbě rozhodují o přežití, a proto poskytneme sazenicím maximální péči. S místními budeme mladé stromky zalévat, ochráníme proti okusu a před vyvrácením nebo vyměníme sazenice, které se neujaly,“ vysvětluje Marcela Klemensová z Arniky, která stromy vysazuje ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Studénka.

Ochránci přírody budou vysazovat nejprve v sobotu 24. října 200 stromků v Bravanticích. Následovat bude 4. listopadu 80 stromků ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, 7. listopadu 80 stromků opět v Bravanticích a 14. listopadu 30 stromků v Hladkých Životicích.

Loni ochránci v přírody v Poodří vysadili 360 mladých dubů a hrušní. Pomáhali jim při tom žáci místních základních škol, hasiči a dobrovolníci. „Pandemie covidu-19 zasáhla, a proto si nyní ochránci přírody budou muset vystačit i bez pomoci žáků místních základních škol a většiny dobrovolníků,“ uvedl Jiří Kaňa, mluvčí spolku Arnika.

Výsadba je součástí pětiletého projektu na záchranu ohroženého brouka páchníka hnědého, který žije v dutinách stromů. Projekt v Poodří začal v roce 2018, do roku 2023 mají ochranáři vysadit více než 1500 stromů. Po dohodě s majiteli je sázejí i na soukromých pozemcích.

Reklama

Doporučované