Hlavní obsah

VZP platí kampaň s Babišem. Lék na vzácný typ rakoviny hradit odmítla

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zdravotní pojišťovny ve specifických případech nechtějí léčbu onkologických onemocnění platit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když minulý týden vyšlo najevo, že největší zdravotní pojišťovna v republice VZP hodlá do domácností rozeslat brožuru, která do popředí boje s rakovinou staví premiéra Andreje Babiše, vzbudilo to vlnu veřejné kritiky.

Rodiny jedenačtyřicetiletého Tomáše P. se avizovaná distribuce brožury za 15 milionů také dotkla - a to velmi osobně.

Tomášovi P. totiž právě Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla zaplatit nákladnou léčbu ojedinělého onkologického onemocnění, které ho postihlo.

Tomášovi P. (celé jméno se redakce kvůli okolnostem a ochraně soukromí rozhodla nezveřejnit) přede dvěma lety lékaři diagnostikovali vzácný typ rakoviny. Zjistili mu karcinom štítné žlázy, který se rozšířil do jater.

Pacient redakci popsal, že podstoupil několik operací, následovala biologická léčba, která však po půl roce přestala fungovat. A tak podstoupil v pražské Ústřední vojenské nemocnici novou formu chemoembolizace.

„Bohužel z odborného hlediska je tato metoda účinná jen dočasně a její opakování se musí posuzovat radiologem. Z dlouhodobého hlediska to není účinná léčba,“ uvedl Tomáš P. pro Seznam Zprávy.

Ve zmíněné brožuře, kterou mají po volbách dostat do schránek dva miliony pojištěnců VZP, připomíná ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že ročně umře na onkologická onemocnění v Česku 27 tisíc lidí a polovina úmrtí je podle něho zbytečná.

„Ve významném počtu případů jsou důsledkem pozdního odhalení, důsledkem určité lehkovážnosti ze strany pacientů,“ napsal Vojtěch.

Tomáš P. však postupoval přesně tak, jak řada odborníků v brožuře radí. Ale i když podle svého tvrzení přišel k lékaři včas, další léčba, která by mu mohla dát naději, byla pojišťovnou zamítnuta.

Ošetřující lékařka Kateřina Kopečková z nemocnice v Motole požádala VZP o zaplacení léku Retsevmo pro Tomáše P. kvůli jeho věku a kvůli tomu, že předchozí metody léčby selhaly.

„Na naší klinice většina pacientů dostává tuto léčbu v rámci klinické studie. Dle prvních zkušeností dochází k rychlému nástupu účinku se zmenšením nádoru a ústupu potíží souvisejících s tímto onemocněním, což jsou především průjmy,“ řekla redakci doktorka Kopečková.

Doplnila, že až u 70 procent pacientů, kteří dostávali Retsevmo během klinického hodnocení, onemocnění ustoupilo anebo bylo stabilizováno. „Po dobu jednoho roku nebyla prokázána progrese u více jak osmdesáti procent nemocných,“ uvedla lékařka.

I přes její doporučení se Všeobecná zdravotní pojišťovna s rezervami v řádech desítek miliard korun postavila proti.

Její mluvčí Viktorie Plívová nechce sice redakci potvrdit, že případ Tomáše P. VZP řešila. „VZP se bohužel nemůže vyjadřovat ke zdravotnímu stavu či léčbě konkrétních pacientů,“ uvedla mluvčí pojišťovny.

Seznam Zprávy však mají v ruce dokumenty, které případ Tomáše P., jeho žádost o uhrazení léčby a také odmítavé stanovisko VZP potvrzují.

V zamítavém rozhodnutí revizní lékařka Monika Adámková tento krok zdůvodnila tím, že Tomáš P. má možnost se léčit ještě dalšími léky. V dokumentu, který redakce zveřejnila, uvádí, že alternativou je například léčba cytostatiky.

Mluvčí pojišťovny Plívová pak připomněla, že léčba přípravkem Retsevmo je nákladná. „Cena jeho užití se pohybuje zhruba kolem 400 tisíc korun měsíčně,“ napsala mluvčí největší zdravotní pojišťovny, jejíž finanční rezervy vzhledem ke zvýšení plateb za státní pojištěnce neoslabila ani pandemie koronaviru.

Tomáš P. tak bude chtít prostřednictvím svého právního zástupce prokázat, že přípravek Retsevmo mu má být uhrazen, protože je pro něho jedinou možností léčby, jak se uvádí v zákoně.

„Právní zástupce je zplnomocněn k zastupování při podání žádosti o lék na VZP k proplacení dvou balení, o které žádala má ošetřující lékařka, a budeme trvat na uhrazení jako jedinou možnou formu léčby,“ uvedl Tomáš P.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková uvedla, že zmíněný lék Retsevmo je do České republiky dovážen v tuto chvíli ve zvláštním režimu.

„Jeho případná úhrada ze zdravotního pojištění je čistě na dohodě pacienta či zdravotnického zařízení s příslušnou zdravotní pojišťovnou,“ dodala Brunclíková.

Reklama

Doporučované