Hlavní obsah

Vzpomínka na loupež století. Nikdo nebyl usvědčen a stát ještě může platit

Antonín Saleta pracoval pro přepadenou bezpečnostní službu, po loupeži zázračně zbohatl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zmizelo 154 milionů, Antonín Saleta byl podle policie spolupachatelem. Ale soud ho osvobodil a Saleta se soudí o odškodné.

Článek

Antonín Saleta pracoval jako operátor u bezpečnostní agentury G4S. V roce 2002 přepadli neznámí pachatelé převlečení za policisty její dodávku vezoucí peníze. Lupiči si na auto počkali u pobočky agentury u pražské Evropské ulice. Tam auto zastavili a vydávali se za policejní hlídku.

Podle výsledků policejního vyšetřování dali lupiči na přední sklo auta cosi, co připomínalo výbušninu. Posádce pohrozili, že když je nepustí dovnitř, nálož odpálí.

Auto policie našla krátce po loupeži u rybníka Jiviny, pět kilometrů jízdy od místa přepadení. Peníze zmizely, posádce vozu se nic nestalo.

Policie z loupeže obvinila muže spojované s takzvaným Berdychovým gangem.

Byla ale přesvědčená, že museli mít někoho uvnitř agentury. Pak narazila na Antonína Saletu, který podle ní po loupeži záhadně zbohatl.

Saletu policie po několika letech zadržela v Latinské Americe, kde se skrýval. Soud ho nejdřív poslal do vězení na devět let. Nakonec ho ale pro nedostatek důkazů pravomocně osvobodil, stejně jako všechny ostatní obžalované.

Loupež století tak zůstala nevyřešena.

Saleta teď chce po státu odškodné dva miliony a devět set tisíc korun za nemajetkovou újmu, kterou mu stát svým postupem způsobil.

Zástupci státu odškodné platit nechtějí. Saleta podle nich podal žalobu pozdě a jeho nárok je tak promlčený.

U soudu dnes zazněly závěrečné návrhy obou stran. Advokát Antonína Salety Jaroslav Ortman označil postoj státu v této věci za nemorální. Soud své rozhodnutí vyhlásí za týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované