Hlavní obsah

Vzpomínka na okupaci: Řekl jeho kamarádce, ať se otočí a z bezprostřední blízkosti do strýce vypálil zásobník

Když jsme zjistili, že polský voják, který nám chladnokrevně zastřelil strýce, stále spokojeně žije, byla to hrůza, popisuje Veselý.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

O jednom z nejtragičtějších příběhů z roku 1968 mluví na místě synovec jednoho ze zavražděných.

Článek

„Letmo si pamatuji, že jsme sem s babičkou i se strýcem chodili. Pokaždé jsme věděli, že někdo stojí opodál a jen, co jsme tady položili květinu a odešli, tak někdo přišel a květiny byly odstraněny,“ vzpomíná na místě jednoho z tragických příběhů okupace vodácký instruktor Jiří Veselý.

Jde o známou tragédii ve východočeském Jičíně a jeden z nejhorších incidentů spojených s vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Opilý polský voják tehdy na křižovatce bezdůvodně zahájil palbu do kolemjdoucích.

Pětičlenná skupinka vodkou posilněných polských vojáků, ve které šel jedenadvacetiletý Stefan Dorna, z něhož se toho večera stal dvojnásobný vrah, vyrazila okolo osmé hodiny večer ze základny poblíž městečka Sobotka směrem do města. Tříkilometrovou vzdálenost ušli za tři hodiny.

Jaroslav Veselý. Foto: Archiv Jiřího Veselého

„Strýc Jaroslav doprovázel kamarády z kina, a tady na křižovatce se chtěli rozloučit, když potkali vojáky. Ti se začali hádat, jestli budou pokračovat do města, nebo ne a začali střílet. Dorna nejspíš nejdřív pálil jen do vzduchu, ale pak i kolem sebe po celé křižovatce a zasáhl mého strýce do nohy,“ vypráví synovec zavražděného Jaroslava Veselého, co se stalo 7. září 1968 v 11 hodin večer na křižovatce Na Letné.

Dorna kromě čtyřiadvacetiletého Jaroslava zasáhl i jeho kamarádku Janu Jenčkovou. Oba se skáceli k zemi. Tam se vrhli i zbylí dva přátelé Vítězslav Klimeš a Bohunka Brumlichová. Kromě toho poranil i některé své kumpány, kteří se ho snažili uklidnit.

Veselý bolestí hlasitě sténal. „Když to Stefan Dorna uslyšel, tak přišel k nim. Nejprve začal obtěžovat holky, které ležely vedle strýce. To sténání Stefana Dornu zřejmě dohnalo k nepříčetnosti a řekl jedné té slečně, aby se otočila bokem a z bezprostřední blízkosti do něj vypálil zbytek zásobníku,“ popisuje vraždu svého strýce letos 38letý Jiří Veselý.

Stefan Dorna. Foto: reunion1968.se

Druhou Dornovou obětí se stala pětapadesátiletá Zdeňka Klimešová, maminka Vítězslava Klimeše, jednoho ze čtyř členů skupinky vracející se z kina, na kterou polský voják střílel.

„Paní Klimešová a pan Klimeš vyběhli, když slyšeli první střelbu, protože tušili, že právě jejich syn Víťa se vrací z toho kina, tak z obavy co se děje vyběhli ze svého domu. To se paní Klimešové stalo osudným,“ dodává Veselý.

Stefan Dorna na manžele Klimešovy vypálil celou dávku. Manžel Zdeňky Klimešové Oldřich byl postřelen v oblasti ruky a páteře.

Jiří Veselý ukazuje fotografie z pohřbu strýce Jaroslava a Zdeňky Klimešové.

Celkem běsnící voják vystřílel 75 nábojů. Odpor kladl i při zatýkání a následná zkouška ukázala, že měl v krvi přes 1,8 promile.

Dornu odvezli do Polska a žádosti z Československa, aby byl stíhán u nás, polská strana nevyslyšela. Vojenský soud jej pak odsoudil k smrti, ale po žádosti o milost byl zmírněn na doživotí. Po patnácti letech pak byl z vězení propuštěn.

Pomník obětem střelby Na Letné.

Rodina Veselých to vůbec netušila. Zjistili to až z polsko-českého dokumentu Cesta ke křižovatce natočeném v roce 1994. Tam nepřiznal, že střelbu inicioval on, ani odpovědnost za incident.

„Najednou jsme ho viděli, takového spokojeného padesátníka, jak vypráví o tom, že si není ničeho vědom, jak si nic nepamatuje, ale popisoval tam, jak jeho samopal nebyl úplně v kondici,“ říká se znatelnou ironií v hlase Veselý. „Bylo to hrozné, ještěže to neviděla babička. Přišli jsme o pocit aspoň jakéhosi zadostiučinění,“ uzavírá.

Vloni při srpnových vzpomínkách na rok 1968 k pomníčku nedaleko křižovatky na Letné dorazili i dva zástupci polského velvyslanectví. Ti jménem Polska vyjádřili poprvé po padesáti letech omluvu za hrůzný čin.

(V původní verzi článku jsme Jičín omylem označili za severočeské město. Čtenářům se omlouváme.)

Reklama

Související témata:

Doporučované