Hlavní obsah

Vzpomínky v Bratislavě ožívají: Češi na MS dominují, co na to klíčové osobnosti týmu?

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Hokejová reprezentace na turnaji v Bratislavě dominuje, co o parádním vstupu do turnaje říkají klíčové osobnosti týmu?

Reklama

Dva zápasy, dvě dominantní výhry, dvanáct vstřelených branek a šest získaných bodů. Hokejová reprezentace zažívá nejlepší vstup do mistrovství světa od roku 2011, kdy Bratislava hostila světový šampionát naposledy.

Článek

Čeští hokejisté na turnaji v Bratislavě během úvodního víkendu pobláznili národ: Naprosto suverénním způsobem si poradili s dvojnásobnými obhájci titulu ze Švédska a v sobotu nepolevili ani v utkání, ve kterém byli jasným favoritem. Norsko zničili góly v přesilovce i oslabení a položili pevný základ pro příští vývoj turnaje.

Pondělní superšlágr proti Rusku dost možná může rozhodnout o celkovém vítězství ve skupině a tedy i reálně nejvýhodnější pozici pro čtvrtfinále.

Když Radko Gudas při odjezdu do Bratislavy poznamenal, že turnaj jede vyhrát, leckdo se možná pousmál. První přesvědčivé výkony ale naznačily, že to Češi s útokem na medaile myslí v Bratislavě skutečně vážně.

Anketa

Jak skončí Češi na MS v Bratislavě?
V základní skupině
4,8 %
Ve čtvrtfinále
31,1 %
V semifinále
15,6 %
Budou hrát finále
48,5 %
Celkem hlasovalo 33096 čtenářů.

Vždyť dvě dominantní výhry, dvanáct nastřílených branek a šest získaných bodů je vůbec nejlepší vstup do turnaje od roku 2011, kdy Slovensko hostilo světový turnaj naposledy. Tehdy se přitom šampionát hrál v jiném formátu a hokejisté na úvod narazili na outsidery.

Není se co divit, že vzpomínky na památný turnaj ožívají. Byť tehdejší výsledek byl malou sportovní tragédií. Tým s Jaromírem Jágrem, Patrikem Eliášem nebo Martinem Havlátem tehdy prohrál z devíti zápasů jeden jediný (v semifinále se Švédskem) a bral jen bronzové medaile.

Mohou Češi na tehdejší jízdu na stejném místě letos navázat a o čem svědčí skvělý start do turnaje? Odpovídaly klíčové osobnosti týmu Jakub Voráček, Michael Frolík a hlavní trenér Miloš Říha.

Jakub Voráček, kapitán týmu:

„Jsem rád, že si to lidé užívají. My si totiž tenhle hokej také užíváme. Myslím, že dát dvanáct gólů za dva zápasy není vůbec špatné. Co si z toho vzít? Nesmíme teď mít rypáky nahoře a polevit. Máme dobrou fyzičku, takže musíme hrát pořád stejně. Kolikrát máš turnaj výborně rozehranej a pak se něco zese*e ve čtvrtfinále a můžeš jet domů.

Je dobře, že hrajeme takhle. Teď si věříme, dáváme góly, hrajeme dobře dozadu a gólmani chytají výborně. Ale říkám, je to všechno o čtvrtfinále a teď záleží, v jaké pozici se do něj dostaneme. Pro náš tým je zatím hodně plusů, ale to nejtěžší nás teprve čeká."

Michael Frolík, útočník:

„Všichni víme, co tady tehdy Jarda předvedl ve čtvrtfinále proti Američanům (Jaromír Jágr v Bratislavě 2011 nastřílel svůj jediný hattrick v národním týmu a rozhodl o postupu), tohle v hlavě máte. Vzpomínky na ten šampionát jsou dobré a atmosféra je super i letos. Fanoušci jsou bomba.

Máme za sebou dobrý start do turnaje, ale ještě nás čeká hodně zápasů. Myslím, že nám to může pomoct v sebevědomí, které v hokeji dělá hrozně moc. Musíme se pořád snažit zlepšovat. I proti Norům tam byly nějaké chyby. Musíme to do příště odstranit a být dál lepší a lepší."

Miloš Říha, hlavní trenér:

„Ve všech herních situacích jsme zahráli tak, jak jsme potřebovali. Zlepšili jsme souhru i vhazování, začíná si to sedat. Ještě jsme pořád v procesu zkoušení, kdo s kým může hrát. Obrana podporuje útok a mě těší, že to vychází z tréninku, který jsme dělali. Obránce jsme honili dopředu, je tam vidět práce z tréninku a to je pro mě důležité, protože hráči tomu věří. A když mám k dispozici takové hráče, ať si hezký útočný hokej klidně zahraji. Když si budou pečlivě plnit úkoly a nevymýšlet zase nějaké top věci, abychom zbytečně nepropadali, tak jim volnost nechám.

Že umíme dávat i góly, je jenom pozitivní. Přijdou ale také zápasy, které budeme muset hrát na 0:0 a je důležité, abychom to potom realizovali. Tenhle tým euforii nepodlehne, jsou v něm lídři, kteří to umravní. A my budeme rovněž apelovat na to, že nám nic neskončilo a turnaj teprve začíná. Jsme rádi, že tím národ začal žít a že tomu věří."

Reklama

Doporučované