Hlavní obsah

Vzpoura dozorců na Borech. Přicházíme o desítky tisíc za nevyčerpané přestávky na jídlo, tvrdí v žalobě

Dozorci a strážní jsou i během pauzy vybaveni vysílačkami a pokud se stane něco mimořádného, musí okamžitě přestávku ukončit.

 

Reklama

O desetitisíce korun ročně přicházejí dozorci a strážní plzeňské věznice na Borech. Do pracovní doby se jim totiž nezapočítávají přestávky na jídlo, a to i přesto, že během pauzy neopouštějí brány káznice a mohou být kdykoliv odvoláni zpět do služby. U Krajského soudu v Plzni kvůli tomu leží hromadná žaloba za 140 z nich.

Článek

Žalobu podal plzeňský advokát Zdeněk Honzík několik dní před Vánoci. Podle něj není možné v káznici strávit přestávku na jídlo a odpočinek podle svého uvážení. Dozorci a strážní jsou i během pauzy vybaveni vysílačkami a pokud se stane něco mimořádného, musí okamžitě přestávku ukončit.

Desítky zaměstnanců se v první instanci obrátily přímo na vedení věznice. Když neuspěli, odvolali se ke generálnímu řediteli Vězeňské služby. I ten žádost zamítl.

„V současné době zastupuji přibližně 350 příslušníků ze čtyř věznic,” uvedl Honzík a dodal, že v Plzni by mělo hromadnou žalobu podat ještě dalších 60 lidí.

Vedle aktuální kauzy, na kterou upozornila MF DNES, je u Krajského soudu v Plzni od loňského jara už žaloba zaměstnanců věznice v Kynšperku nad Ohří, další budou následovat.

Verdikt by měl padnout do dvanácti měsíců od podání žaloby, nejdříve se tedy rozhodnutí čeká v případě Kynšperku nad Ohří, a to zhruba za tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované