Hlavní obsah

Vzpoura v třinecké nemocnici. Zaměstnancům vadí nečekané sesazení ředitele

Protest zaměstnanců třinecké nemocnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Třinecká nemocnice čelí chaosu nejen kvůli koronaviru, ale také vinou odvolání ředitele. Funkce jej zbavila rada Moravskoslezského kraje. Téměř dvě stě zaměstnanců hodlá proti odvolání protestovat.

Článek

Mimořádná rada Moravskoslezského kraje s okamžitou platností odvolala ředitele třinecké nemocnice Martina Sikoru. Šéfem nemocnice byl teprve od začátku října. A jenom za rok 2020 byl v pořadí už třetím ředitelem.

Rada sesazení zdůvodňuje údajným manažerským selháním exředitele Sikory, který odvolal tři osoby z klíčových manažerských pozic.

Na základě nuceného odchodu manažerů se část „údajných“ zaměstnanců obrátila formou anonymních dopisů, ve kterých si na Sikoru stěžuje, na vedení Moravskoslezského kraje. „Problém, a troufáme si tvrdit, že i kritická situace, která nyní v nemocnici nastala a je stále aktuální, souvisí s činností a chováním nového ředitele Martina Sikory a současné personální náměstkyně Jany Pająk,“ stojí v dopisu, který zveřejnil Zdravotnický deník. „Kritická situace je z našeho pohledu velice reálná, jelikož pan ředitel sesadil v době nouzového stavu, v době kritické situace ve zdravotnictví, která nás provází už delší dobu, osoby v klíčových manažerských pozicích,“ píše se v listu adresovaném hejtmanovi Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákovi (ANO).

Kraj podnět nebral na lehkou váhu. Rada se usnesla na tom, že nemocnici místo Sikory povede Jaroslav Brzyszkowski, současný náměstek pro techniku a provoz.

Zaměstnanci: Anonymní podnět je lživý

Jak se ale ukázalo, pod anonymním podnětem byli podepsáni zaměstnanci, kteří o tom nevěděli a se stanoviskem podnětu nesouhlasí. Zaměstnanci špitálu proto sepsali petici se 180 podpisy, kterou zaslali Martinu Gebauerovi (ANO), náměstkovi pro zdravotnictví Moravskoslezského kraje.

Hned v úvodu zaměstnanci píší, že se jednalo o lživý anonymní dopis. „Martin Sikora byl odvolán na základě jednoho lživého anonymního dopisu a jedné vykonstruované stížnosti, což pobouřilo drtivou většinu zaměstnanců nemocnice, jelikož dopis působil dojmem, že se jedná o názor všech,“ stojí v petici, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici.

Ve druhé části petice také tvrdí, že personální změny nijak neovlivnily chod nemocnice a důvod Sikorova odvolání není namístě. „Domníváme se, že v celém procesu odvolání ředitele Nemocnice Třinec došlo k velkému nedorozumění, a v této obtížné situaci žádáme o prošetření celého procesu,“ stojí v závěru petice.

Téměř 200 zaměstnanců proto na podporu ředitele uspořádalo demonstraci a během ní například skandovalo: Chceme to prošetřit, chceme to prošetřit. Během demonstrace také do nemocnice přijel náměstek Gebauer, který se snažil zaměstnancům vysvětlit, že odvolání bylo namístě. „Ano, slíbil jsem, že věc prošetříme, hlavně to, kdo stojí za těmi anonymy,“ říkal Gebauer zaměstnancům, což dokazuje video, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Proč je ve vedení člověk „napojený“ na náměstka?

„A na základě čeho byl odvolaný, můžete říct, jaké měl chyby, co byl důvod?“ ptala se náměstka jedna ze zaměstnankyň a ostatní zaměstnanci se k dotazu přidali. Náměstek ale stále trval na tom, že příčinou rychlého odvolání byly změny managementu. Načež se spustil protest, kdy zaměstnanci prohlašovali, že rozhodnutí bylo správné. „Tak to mělo být, my tady pracujeme, my víme, co dělali,“ říkali zaměstnanci. Podle nich odvolaní zaměstnanci mohli mimo jiné za to, že se nemocnice nepřipojila do registračního systému, a byla tak pár dní odříznuta od státního systému.

Náměstek se bránil, že ředitele odvolala rada kraje. Zaměstnancům ale vadí, že kraj se nechová transparentně. „Co je špatného na tom, že se chce ředitel obklopit ve vedení novými a schopnými lidmi a naopak se zbaví těch, kteří nemocnici škodili?“ řekla Seznam Zprávám jedna z řadových lékařek, která si však nepřála být jmenována.

Podle ní je také problémové, že kraj do čela špitálu jmenoval člověka, který nemá s vedením nemocnice nic společného. „Je zvláštní, že do čela nemocnice dosadí člověka, který je náměstek pro techniku a provoz. A navíc je to manžel asistentky náměstka Gebauera,“ doplňuje lékařka.

Zaměstnanci proto hodlají na začátku tohoto týdne v demonstracích pokračovat a chtějí po radě kraje vysvětlení, proč ředitele odvolala a také proč nemocnice povede manžel asistentky náměstka Gebauera.

Co může být za odvoláním ředitele?

Podle zaměstnanců může být za rychlým odvoláním ředitele kromě toho, že se chtěl obklopit novými lidmi také to, že chtěl přesoutěžit nájemné soukromé firmě. Ta od roku 2013 platila nemocnici stále stejný nájem. Podle Sikory bylo nájemné příliš nízké, a smlouvu chtěl proto vypovědět.

Firma se proto ihned na radu kraje obrátila se stížností. „Ukončení činnosti Plicní ambulance Na Sosně bude pro tisíce pacientů znamenat nedostupnost zdravotní péče s ohrožením zdravotního stavu a života,“ píše firma v dopise adresovaném hejtmanu Vondrákovi.

Podle Sikory to však není pravda, jelikož nemocnice má svou vlastní plicní ambulanci, takže by nedošlo k ohrožení péče o pacienty s plicním onemocněním. A jediným řešením je to, aby firma platila standardní nájem.

„Plicní ambulance může bez problémů dál fungovat ve stávajících nebo jiných prostorách za podmínek pro nájem, které jsou v daném místě a čase obvyklé,“ reagoval na výtku nemocnice v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Po projednání kauzy na zdravotním výboru volá také krajská zastupitelka za Piráty Zuzana Klusová. „Ptali jsme se pana náměstka Gebauera na okolnosti odvolání ředitele. Dnes jsme v této věci adresovali radě kraje další dopis, kde požadujeme nezávislé a profesionální posouzení aktuální situace a projednání kauzy na zdravotním výboru,“ potvrdila Seznam Zprávám Klusová.

Reklama

Doporučované