Hlavní obsah

Vztah Čechů k Rusku nelze posuzovat podle médií, řekl v Moskvě Vondráček. Reagoval na kritiku ze strany Rusů

Foto: Seznam Zprávy

Předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Reklama

Názor většiny Čechů na Rusko nelze odvozovat z informací českých médií. Po schůzce s předsedkyní horní komory ruského parlamentu Valentinou Matvijenkovou to podle ruských médií řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček. Reagoval tak na kritiku českého mediálního prostředí ze strany Matvijenkové.

Článek

„Četl jsem mnohé, co se píše v českých médiích. Vězte ale, že mínění většiny českého národa není takové, jak by se mohlo z mediálních informací zdát,“ řekl český představitel podle zprávy listu Rossijskaja Gazeta v reakci na slova předsedkyně horní komory ruského parlamentu. Matvijenková se s českými médii a jejich obsahem podle svých slov seznámila před pondělní schůzkou s Vondráčkem.

Podle serveru InterAffairs se Matvijenkové nelíbilo, že Vondráčkovu návštěvu Ruska doprovázelo negativní mediální pokrytí. „Co jsem se nedočetla: Předseda musí odjet do Moskvy, musí Moskvě nekompromisně položit otázky ohledně Skripala i ohledně všeho ostatního. Víte, já vždy straním dialogu. Dialog je velká věc. Než někoho obviníme, než přijdeme se svým pohledem na věc, je třeba seznámit se s verzí obou stran. Jen tak lze dělat objektivní a závažné závěry,“ řekla. Zároveň dodala, že i přes protiruské nálady na Západě zůstává Česko spolehlivým partnerem Moskvy.

Vondráček později v rozhovoru pro ČT odmítl, že by jeho vyjádření směřovalo konkrétně ke kauze Sergeje Skripala. Vyjadřoval se prý pouze v obecné rovině.

S Matvijenkovou se Vondráček setkal na přednášce v Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO) při své dvoudenní návštěvě Ruska. Vondráček ve své řeči dále uvedl, že česko-ruské vztahy nejsou takové, jaké by si zasloužily být, citovala agentura TASS.

„Česko a Rusko mají ohromnou tradici vzájemných styků, máme na co navázat. To, co se stalo v posledních pár letech, vztahy neovlivnilo natolik, že by nebylo možné společně pracovat,“ řekl šéf Sněmovny.

Po pondělní schůzce s Matvijenkovou bude v úterý Vondráček hovořit ještě s předsedou Státní dumy Vjačeslavem Volodinem. Jak Matvijenková, tak Volodin se po ruské anexi Krymu v roce 2014 ocitli na sankčním seznamu EU i USA. „Někteří mě kritizují za to, že se setkávám s lidmi ze sankčního seznamu Evropské unie. Sankce jsem neporušil, setkávám se s člověkem, který zastává stejnou funkci jako já – funkci předsedy parlamentu tady v Rusku,“ prohlásil Vondráček.

Protiruské sankce, vyhlášené po krymském záboru, nelze podle Vondráčka bezprostředně rušit. „Považujeme ale za úplně normální posoudit v EU objem a rozsah těchto sankcí. Měli bychom o tom otevřeně mluvit,“ uvedl v přednášce předseda Sněmovny podle agentury RIA Novosti.

Reciproční návštěvu ruských představitelů v Praze Vondráček neočekává. „Mohl bych je pozvat, ale kvůli sankcím by nepřijeli,“ konstatoval. Moskva a Praha se podle něj dohodly, že jednat budou na mezinárodním poli a prostřednictvím videokonferencí.

Reklama

Související témata:

Doporučované