Hlavní obsah

Vztahu dvou velmocí Ruska a USA chybí důvěra. Trhliny udělala posunutá schůzka

Setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem je nejisté. Chybí jim vzájemná důvěra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vztahu dvou velmocí Ruska a USA chybí důvěra. Podle agentury Interfax to uvedl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Příčinou je i oddalování schůzky prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Setkání prezidentů je tak nejisté.

Článek

Vztahům mezi Ruskem a Spojenými státy chybí důvěra, a to i kvůli zpoždění příprav na setkání prezidentů obou velmocí Donalda Trumpa a Vladimira Putina v Buenos Aires. Podle agentury Interfax to uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

„Nedostatek důvěry jen roste ze dne na den,“ řekl Peskov ruské televizi a upozornil, že například není jasné, jaký bude osud dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu, kterou se Trump chystá vypovědět, a hlavně, co bude s raketami této kategorie. „Proto si musíme sednout a jednat,“ dodal.

Putin a Trump se měli setkat na okraji pařížských oslav konce první světové války, ale nakonec bylo osobní jednání obou prezidentů přesunuto na summit skupiny G20, který se má na konci listopadu konat v Buenos Aires.

Peskov nicméně upozornil, že ani tato schůzka ještě není napevno domluvená. „Ustavičně se mění okolnosti u amerických kolegů. Je možné, že se změní i u nás, a proto doteď není nějaká skálopevná dohoda (o setkání Putina a Trumpa),“ uvedl Peskov. Dodal, že podle Argentinců se prý Trump chystá zkrátit svůj pobyt v Argentině na jediný den, a tak není jasné, jak se podaří tyto záměry skloubit.

Sám prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro agenturu AP však uvedl, že je připraven se s americkým prezidentem sejít. „Jsme připraveni vést dialog. Nejsme to my, kdo se chystá vypovědět dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Amerika to má v úmyslu. Avšak jak oni, tak my chceme pokračovat v rozhovoru. Důležitější však je zachovat úroveň. Doufám, že komplexní jednání bude pokračovat.”

Reklama

Doporučované