Hlavní obsah

Wałęsa se musí omluvit Kaczyńskému za výroky o tragické nehodě ve Smolensku

Lech Wałęsa (vlevo) s Jaroslawem Kaczyńským spolupracoval v protikomunistickém odborovém hnutí Solidarita.Video: Marek Martinovský, Profimedia.cz, AP, Youtube.com

 

Reklama

Exprezident Wałęsa se má někdejšímu premiérovi Jaroslawu Kaczyńskému omluvit za své výroky o letecké katastrofě z dubna 2010. Dnes o tom podle polských médií rozhodl soud v severopolském Gdaňsku. Při ní zahynul Jaroslawův bratr, polský prezident Lech Kaczyński, a dalších 76 lidí.

Článek

Wałęsa nicméně nemusí zaplatit 30 000 zlotých (asi 181 140 korun) na dobročinné účely, jak požadoval Kaczyński, předseda vládního národně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS). Dnešní rozsudek není pravomocný.

Wałęsa na svém facebookovém účtu napsal, že Jaroslaw Kaczyński, „hnaný falešnou statečností“ při letu polské delegace do Smolenska na západě Ruska „vydal nařízení k přistání, i když věděl, že panuje špatné počasí, a způsobil tak leteckou katastrofu z 10. dubna 2010“. Tu nepřežil nikdo z 96 cestujících na palubě, včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, bratra-dvojčete Jaroslawa Kaczyńského.

Jaroslaw Kaczyński členem oficiální delegace nebyl, zůstal ten den ve Varšavě.

Wałęsa se má podle rozsudku omluvit také za to, že i o Lechovi Kaczyńském na facebooku psal, že nutil posádku letadla přistát ve Smolensku přes nepřízeň počasí. „Těmito slovy jsem urazil city pana Jaroslawa Kaczyńského, spojované s osobou jeho bratra,“ citovala soudkyně Weronika Klawonnová, jak má znít část Walesovy omluvy. Tu mu nařídila zveřejnit na jeho facebookovém profilu, v jednom rádiu a týdeníku. Také má poslat vlastnoručně podepsaný omluvný dopis Jaroslawovi Kaczyńskému.

Z disidentů nepřáteli

Soudkyně Klawonnová vysvětlila, že svoboda veřejné debaty je sice jedním ze základů demokratického státu, ale že svoboda slova není absolutní, že jednou z jejích hranic je ochrana dobrého jména a důstojnosti jiných lidí.

Wałęsa se nemusí omlouvat za svůj výrok o Jaroslawovi Kaczyńském, že „není zdravý a psychicky vyrovnaný“. Šéf PiS také chtěl omluvu za to, že ho Wałęsa obviňoval, že nařídil, aby bývalému prezidentovi byla připisována spolupráce s tajnou komunistickou policií. Ani v tomto bodu soud Kaczyńskému nevyhověl.

Ani Kaczyński, ani exprezident Wałęsa dnes k soudu nepřišli. Na dnešní rozsudek zatím nijak nereagovali. Bývalá hlava státu už ale dříve prohlásila, že pokud prohraje u soudu v Gdaňsku, hodlá rozsudek napadnout u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Wałęsa a bratři Kaczyńští kdysi spolupracovali v protikomunistickém hnutí Solidarita, pak se však jejich názory rozešly a stali se z nich zarytí nepřátelé. Když se minulý měsíc Wałęsa s Jaroslawem Kaczyńským setkali u soudu, nazvali vzájemně svou někdejší spolupráci „svou největší chybou a omylem“.

Reklama

Související témata:

Doporučované