Hlavní obsah

Wall Street je z Trumpa nadšená, během 30 dnů prezidenta padaly rekordy

Wall Street za vlády Donalda Trumpa stále roste.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Během prvních třiceti dnů v Bílém domě zaznamenal Donald Trump za dlouhou dobu rekordní nárůst indexu Dow Jones.

Článek

Když Donald Trump počátkem minulého týdne avizoval, že v příštích týdnech oznámí detaily plánu na novou daňovou reformu, která by měla být nejambicióznější reformou od dob Ronalda Reagana, index Dow Jones dosáhl svého maxima. A to už posedmé v řadě za krátkou dobu.

Snížení daní a regulační zátěže či mohutné státní investice do domácí infrastruktury, to jsou jedny z připravovaných kroků Donalda Trumpa ve funkci nového prezidenta Spojených států, jimiž podporuje ekonomiku.

To se samozřejmě začalo promítat na trzích, a tak americká burza zaznamenává v posledních třiceti dnech nárůsty důležitých indexů.

TWITTER: Od Trumpova zvolení Dow Jonesův index výrazně vzrostl. 

Nasdaq, S&P 500 a především pak Dow Jones v průběhu prvního měsíce Trumpova prezidentství rostou. V porovnání s ostatními americkými prezidenty se pak Trump zařadil na páté místo, když v prvních třiceti dnech v Bílém domě zaznamenal Dow Jonesův index nárůst o 4,02 %.

Před ním jsou čtyři jména: Theodore Roosevelt, William McKinley, William Howard Taft a Franklin D. Roosevelt. První tři z nich nastupovali do úřadu prezidenta Spojených států více než před sto lety.

V porovnání čtyř posledních prezidentů Spojených států amerických pak jednoznačně vede, o čemž hovoří i následující tabulka.

Foto: Oliver Sálus

Jaké procentuální změny zaznamenali čtyři poslední prezidenti během prvních 30 dnů své vlády?

Dow Jonesův index vznikl před více než 120 lety, v roce 1896, a představuje akcie 30 největších a nejobchodovanějších amerických společností, jako například bankovní společnosti Goldman Sachs, řetězce rychlého občerstvení McDonald`s, zábavní společnosti Walt Disney nebo sportovní značky Nike.

V polovině roku 2007 koupil společnost Dow Jones & Co., které index Dow Jones patřil, mediální magnát Rupert Murdoch, mezi jehož dřívější akvizice patřila například filmová společnost 20th Century Fox nebo baseballový tým Los Angeles Dodgers. Celková cena za akvizici Dow Jones dosáhla v přepočtu 115 miliard korun.

Roste, kmitá, a pak znovu roste…

Poslední výrazný propad zažil Dow Jonesův index v roce 2008 v reakci na pád banky Lehman Brothers, jenž je spojen s americkou hypoteční krizí, která později vyvrcholila v celosvětovou finanční krizi. Hodnoty z roku 2009 dosahovaly pouhých 6 469 bodů, což bylo od roku 1997 nejméně.

Poté se ale index odrazil ode dna a s mírnými výkyvy má v dlouhodobém hledisku vždy rostoucí tendenci. Magickou hranici 20 tisíc bodů pokořil 25. ledna v reakci na exekutivní příkazy prezidenta Trumpa a vysoké zisky několika předních firem.

Z dlouhodobého hlediska se investorům vyplácí věřit předním americkým firmám, jejichž zisky se postupem času zvyšují. Za poslední rok vynesl index svým investorům více než 12 %. Od zmíněného roku 2009 do ledna 2017, tedy během prezidentství Baracka Obamy, zaznamenal nárůst v hodnotě 149 %.

Reklama

Doporučované