Hlavní obsah

Wall Street poprvé v historii zamyká vstupní dveře

Foto: pxfuel.com

Burza v New Yorku přechází do digitální sféry.

Reklama

Americká burza na Wall Street poprvé ve své historii uzavře své prostory pro makléře i personál. Opatření má zabránit šíření koronaviru COVID-19. Obchody budou i nadále probíhat elektronicky, ale kdy se obchodníci na parket vrátí i fyzicky, zatím nikdo netuší.

Článek

Ikonické výjevy hektických makléřů a investorů z prostředí americké burzy na pověstné adrese Wall Street č. 11 se dnes neuskuteční.

Prostory newyorské burzy se pro její aktéry uzavřou vůbec poprvé v její 228leté historii, přesto toto zdánlivě drastické omezení bude mít nejspíše malý vliv na celý průběh akciových obchodů. Jde spíše o symbol závažnosti pandemie způsobené nemocí COVID-19.

Vrchní představitelé burzy ke kroku přistupují poté, co se v New Yorku šíří nákaza neuvěřitelnou rychlostí. V sobotu bylo v americké metropoli téměř pět tisíc nakažených, další den počet případů stoupl o závratných deset tisíc. Newyorští pacienti stojí za půlkou všech případů v USA.

Makléři jako hvězdy

Burza by se bez personálu měla obejít relativně bezproblémově. I když se nyní všechny transakce musejí provádět pouze za zdmi digitálních jedniček a nul, tak burzu žádná pohroma nečeká, protože většina transakcí se tak jako tak prováděla v elektronické podobě. Americký Wall Street ani není první, kdo zavádí úplné digitální obchodování. Například londýnská burza, která své kořeny dohledá i tři sta let do minulosti, nemá fyzickou podobu už od roku 1986.

Dokonce valná většina burzovních domů již obchoduje pouze digitálně a je s podivem, že Wall Street k tomuto kroku přistupuje až při pandemické krizi. V roce 2013, když burzu pod svou správu přebírala společnost Intercontinental Exchange, se spekulovalo, že by mohlo dojít i ke zrušení fyzického obchodování. Avšak symbol amerického a potažmo celosvětového kapitalismu dál přetrval.

Právě symbolika může být jeden z důvodů, proč se stále obchoduje na adrese Wall Street 11. Lidští makléři se stali jakousi značkou americké burzy, která jí dodává punc kvality. Do prostor schovaných za věhlasnou neoklasickou fasádou mají také přístup mediální domy, které zprostředkovávají živé vstupy s makléři, analytiky nebo investory.

Bezprostřední kontakt pomáhá

Newyorská burza také nabízí makléřům, kteří se dostaví do budovy osobně, speciální výhody na konci obchodního dne, kdy je nejlepší čas pro uzavření velkých obchodů, protože je již zřejmé, jaká bude bilance tohoto dne. Tato výhoda, tzv. „D Order“, poskytuje fyzicky přítomným obchodníkům trochu více času na uskutečnění transakce. Dle slov americké burzy tak proběhne až šest procent všech směn akcií. Se zákazem přístupu makléřů do budovy se ale D Orders stávají až do znovuotevření nedostupné.

„Lidský zásah je naprosto zásadní pro kvalitu trhu,“ řekl provozní ředitel burzy Michael Blaugrund pro server Quartz. Podle makléřů je stále důležité mít personál fyzicky přítomný na burze, a to především když se trh noří do krize jako v současnosti.

V roce 2012, když softwarová chyba v jedné z obchodujících společností způsobila ztrátu 440 milionů dolarů za třicet minut, to byli lidé na Wall Street, kdo minimalizoval ztráty. A tak by i dnes Wall Street preferovala na své půdě přítomnost lidských aktérů.

Nicméně technologická infrastruktura je dobře vybudována a investoři se ničeho nebojí.

„Infrastruktura trhu s akciemi v této krizové situaci je světlým místem,“ řekl pro Quartz Justin Schack, ředitel ve společnosti Rosenblatt Securities. V posledních dnech například několikrát zafungovalo zastavení burzy na patnáct minut při panických prodejích, které způsobily významné propady trhu.

Reklama

Doporučované