Hlavní obsah

Warren Buffett jde do technologií. Koupí podíl ve Snowflake

Foto: freeimage4life/Flickr

Warren Buffett je v současnosti pátým nejbohatším člověkem světa.

Reklama

Buffettova Berkshire Hathaway se chystá na akvizici cloudové firmy Snowflake ihned po jejím zapsání na burzu. Pro Warrena Buffetta, který technologickému sektoru příliš nevěří, je to nezvyklý krok. Výše investice je 570 milionů.

Článek

Warren Buffett a jeho společnost Berkshire Hathaway se připravují na novou akvizici za více než 570 milionů dolarů. Prorok z Omahy projevil neobvyklý zájem o technologickou firmu, kterým se v minulosti často vyhýbal. Informaci přinesl deník Financial Times.

Kalifornská společnost, jíž Buffett věří, se jmenuje Snowflake a zabývá se cloudovými databázemi. O investici napsala firma ve své zprávě ohledně vstupu na burzu. V ní také Snowflake uvádí svoji odhadovanou celkovou hodnotu, která je téměř 23,7 miliardy dolarů. V důsledku posledních dnů, kdy došlo k velkému výprodeji technologických firem, ukazuje vysoké ohodnocení, jak velká jsou od firmy, jež se zabývá přenosem velkých objemů dat, očekávání.

Zpráva uvádí, že společnosti Berkshire Hathaway a Salesforce Venture koupí akcie v hodnotě 250 milionů dolarů ihned, jak se Snowflake zapíše na akciový trh. Později má Buffettova společnost koupit další podíl v hodnotě 320 milionů dolarů od jednoho z investorů. Podle webu Business Insider se jedná o bývalého generálního ředitele společnosti Roberta Muglia.

Cena jedné akcie společnosti Snowflake se má pohybovat v rozmezí 75 až 85 dolarů. Firma se tak bude snažit vydělat až 3,2 miliardy dolarů, pokud si akcie udrží pozici v horních částech rozmezí.

Nezvyklý krok Věštce

Warren Buffett se dlouho vyhýbal investování do technologického sektoru, podle jeho slov to bylo kvůli tomu, že mu prostě nerozumí. Dále uváděl, že jsou technologie náchylné k velkým výkyvům a jsou nepředvídatelné. Poprvé se od své image technoskeptika vzdálil v roce 2011, kdy koupil podíl ve společnosti IBM. V té době firma tvrdila, že si zajistila finanční model, který jí zajišťoval stabilní zisk na pět let dopředu, což mělo zmírnit volatilitu v tomto sektoru.

V následujících letech však IBM ztratila svou pevnou pozici v cloudových službách a cena akcií klesla o 30 procent oproti době, kdy podíl kupoval Berkshire Hathaway. Buffett poté cenné papíry prodal a koupil místo nich lukrativnější akcie společnosti Apple.

Reklama

Doporučované