Hlavní obsah

Warren Buffett píše akcionářům: Rekordní zisk, mizerná výkonnost

Foto: Profimedia.cz

Warren Buffett.

Reklama

Téměř devadesátiletý Warren Buffett se obrátil ke svým akcionářům s tradičním každoročním dopisem. Ohlásil rekordní čistý zisk 81,43 miliardy dolarů – v přepočtu 1,9 bilionu korun, ale také obhajoval neexistující investice za minulý rok. Hovořil i o svém odchodu.

Článek

„Věštec z Omahy“ zvýšil rekordní výsledek z roku 2017 téměř dvakrát. Úspěchu jeho holdingová společnost Berkshire Hathaway docílila navzdory tomu, že provozní výnosy klesly o tři procenta na téměř 24 miliard dolarů. Nejlepšího čistého zisku v historii společnosti dosáhl Warren Buffett díky tzv. nerealizovanému zisku.

Jedná se o hypotetický zisk z akcií, který je pouze na papíře a obchod s akciemi se prozatím ani neuskutečnil. Započítávají se od minulého roku kvůli Všeobecně uznávaným účetním principům (GAAP) zavedeným v USA. Buffett proto střízlivě varuje před unáhlenými závěry.

Bez velkých investic potřetí v řadě

Po koupi svých vlastních akcií za 2,2 miliardy dolarů na konci roku 2018 skončila Berkshire v tomto roce se 128 miliardami dolarů připravenými na zásadní investice, po kterých Warren Buffett pokukuje. Ani za rok 2019 Buffett ale žádnou velkou akvizici neuskutečnil. V plánu bylo zakoupení firmy Tech Data i společnost Tiffany zabývající se výrobou luxusních šperků. V obou případech se však Buffett rozhodl couvnout před konkurenčními nabídkami.

Minulý rok je tedy již třetím v řadě, kdy společnost Berkshire neprovedla ani jednu zásadní investici. Naposledy se tak stalo v roce 2016, kdy holding koupil za téměř 32 miliard dolarů firmu Precision Castparts, jež vyrábí díly do letadel.

V letošním dopise se Buffett rozhovořil i o tom, co společnost musí mít, aby Berkshire uvažovala o koupi jejích akcií. „Zaprvé firma musí dosáhnout dobrého výnosu z čistého hmotného kapitálu potřebného pro jejich provoz. Zadruhé firma musí být vedena schopnými i zodpovědnými manažery. A nakonec – akcie firmy musí být dostupné za rozumnou cenu,“ napsal Buffett. Dále si postěžoval, že možnosti na investice za stanovených podmínek jsou velmi vzácné.

Nejspíše i kvůli Buffettově váhavosti investovat se Berkshire dostala k hranici nejnižší výkonnosti za desetiletí z roku 2009. Společnost rostla pouze o 11 procent, kdežto index S&P 500 vzrostl o 29 procent.

Co bude po „Věštci z Omahy”?

Warren Buffett se ve výročním dopise věnoval i svému odchodu. „Akcionáři Berkshire se nemusí ničeho bát. Vaše společnost je na 100 procent připravena na náš odchod,“ napsal Buffett o budoucím osudu firmy bez něj a jeho přítele Charlieho Mungera, kterému je dokonce 96 let a je dlouholetým místopředsedou Berkshire Hathaway.

Ve vedení společnosti je nahradí Greg Abel a Ajit Jain. Oba také budou tento rok společně s Buffettem i Mungerem odpovídat na dotazy akcionářů na každoročním shromáždění v Nevadě. „Tato změna mi dává skvělý smysl. Oba jsou naprosto výjimečné osoby jak na úrovni manažerské, tak i v osobní rovině,“ pochválil oba následovníky Buffett.

Warren Buffett se tento týden stal i nejdéle sloužícím generálním ředitelem v indexu S&P 500. Společnost vede od roku 1970. Oproti dopisu v minulém roce se tentokrát zcela vyhnul politice, i když se v únoru minulého roku v rozhovoru pro CNBC zmínil, že by v prezidentské volbě podpořil Michaela Bloomberga.

Reklama

Související témata:

Doporučované