Hlavní obsah

Warrenová odešla z boje demokratických kandidátů. Koho podpoří, neřekla

Foto: Profimedia.cz

Elizabeth Warrenová.

Reklama

Senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová odstupuje z boje o zisk demokratické nominace na prezidentku USA. Oficiálně to oznámila ve čtvrtek vpodvečer středoevropského času s tím, že zatím nechce říct, koho ze zbývajících kandidátů podpoří.

Článek

Warrenová zaznamenala slabý výsledek při takzvaném volebním superúterý, kdy se hlasovalo ve 14 státech najednou. V nominačním klání tak nyní zůstávají z relevantních kandidátů pouze dva – bývalý viceprezident Joe Biden a senátor za Vermont Bernie Sanders.

Warrenová se řadí společně se Sandersem k levicovějšímu křídlu Demokratické strany. Ačkoliv se na podzim loňského roku na chvíli nacházela podle průzkumů veřejného mínění v čele nominačního klání, v prvních čtyřech volebních soubojích se nikdy neumístila lépe než na třetím místě. V úterý pak zaznamenala slabé výsledky, a dokonce skončila až na třetím místě ve svém rodném státu Massachusetts.

Jejím hlavním soupeřem byl právě ideově blízký Sanders, jehož oddané podporovatele se jí nepodařilo získat na svou stranu, píše AP. Podle listu The New York Times byl však právě její výkon v předvolebních debatách začátkem konce kampaně miliardáře Michaela Bloomberga, který kvůli volebnímu neúspěchu z boje odstoupil ve středu.

Po odstoupení Warrenové a senátorky Amy Klobucharové, která kampaň ukončila před několika dny, v souboji o nominaci zůstává jediná žena – kongresmanka Tulsi Gabbardová z Havaje. Ta však zatím získala pouze jednoho delegáta na letní nominační sjezd a v podstatě nemá šanci na úspěch.

V čele nominačního klání je nyní Biden, jehož kampaň zažila po neslavném začátku v prvních soubojích nevídané znovuzrození po vítězství v primárkách v Jižní Karolíně. Biden v superúterý ovládl deset z celkových 14 států a podle AP získal zatím 596 delegátů z 1991 potřebných pro automatický zisk nominace. Jeho hlavní protivník Sanders, jenž vedl po hlasování v prvních čtyřech státech, vyhrál v úterý v Kalifornii, která rozděluje nejvíce delegátů ze všech států. Momentálně má 531 delegátů. Sčítání v některých státech však zatím není u konce a z úterního hlasování ještě zbývá přidělit 215 delegátů.

Reklama

Doporučované