Hlavní obsah

Washington se bojí zaútočit, řekl íránský prezident a odhalil stíhačku

Írán je podle Rúháního připraven bránit se proti jakékoliv armádě. Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Nová stíhačka čistě íranské produkce má primárně chránit vzdušný prostor země před útokem USA. Podle prezidenta Rúháního k němu ale nedojde, protože se Washington bojí následků.

Článek

Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý odhalil novou stíhačku. Letoun s názvem Kowsar bude možno osadit různými zbraněmi a má sloužit pro operace převážně nad Íránem samotným.

Írán o stíhačce zatím příliš neprozradil. Podle informací webu militaryfactory.com vycházejících z předchozích modelů má rozměry 12,4x11x3,5 metru, maximální rychlost činí 1500 km/h a na plnou nádrž uletí 2200 kilometrů. Vystoupat by měla až do výšky 15 000 metrů. Unést by měla různé typy výzbroje.

Rúhání v projevu uvedl, že trvající napětí mezi Spojenými státy a jeho zemí jen poukazuje na strach Washingtonu před následky případného útoku na muslimskou zemi. Dodal také, že Donalda Trumpa už opustili i nejbližší spojenci a on tak zůstal izolován od zbytku světa. Írán je podle něho připraven bránit se proti jakékoliv armádě. Odhalení přišlo den před státním dnem oslavujícím zbrojní průmysl země.

Reklama

Související témata:

Doporučované