Hlavní obsah

Washington si došlápl na Google. Bude to proces jako s Microsoftem

Foto: Shutterstock.com

Proces s Googlem by mohl v extrémním případě skončit rozdělením společnosti – Ilustrační foto.

Reklama

Žaloba americké vlády na společnost Google představuje běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem. Vyhledávač však není jediný, koho úředníci viní z omezování konkurence.

Článek

Americká vláda žaluje společnost Google a už předem je jasné, že půjde o spor, který si v ničem nezadá s tažením proti společnosti Microsoft z 90. let. Ministerstvo spravedlnosti USA tvrdí, že Google potlačuje konkurenci, aby si udržel svou monopolní pozici na trhu online vyhledávání.

V USA přitom není problém vydobýt si pozici monopolu – podle Američanů jde vlastně o splnění amerického snu o vítězství na plné čáře. Jenže problém nastává v okamžiku, kdy se monopolista snaží post jedničky zaplatit, místo aby jej dosáhl inovacemi. Právě v tom tkví podstata současného sporu.

Americké vládě se nelíbí placené dohody, které Google uzavírá s výrobci telefonů, počítačů, tabletů či dalších zařízení. Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Google vyplácí miliardy dolarů ročně výrobcům zařízení, jako jsou Apple, LG, Motorola a Samsung, a vývojářům prohlížečů, jako jsou Mozilla a Opera, kde má být Google výchozím vyhledávačem a v mnoha případech jim zakazuje jednat s konkurenty Googlu. Výsledkem je, že podle federální vlády „Google prakticky vlastní nebo řídí vyhledávací kanály“.

Jako jedna společnost?

Dohoda mezi Googlem a Applem, díky které má největší vyhledavač světa exkluzivní přístup do mobilů s logem nakousnutého jablka, pak podle americké vlády slouží jako jasný příklad nezdravé provázanosti. V žalobě stojí, že výkonný ředitel společnosti Apple Tim Cook a generální ředitel společnosti Google Sundar Pichai se setkali v roce 2018, aby diskutovali o dohodě. Poté neidentifikovaný vyšší zaměstnanec společnosti Apple napsal protějšku ve společnosti Google, že „naší vizí je, že budeme pracovat, jako bychom byli jedna společnost.“

Ve vydané zprávě pak ministerstvo cituje interní dokumenty Googlu, které mluví o dohodě s Applem jako o „významném příjmovém kanálu“. Čísla tomu odpovídají, téměř polovina návštěvnosti vyhledávání na Googlu v roce 2019 pocházela právě z produktů Apple.

Uživatelé Applu sice mají možnost ručně přepnout na Bing společnosti Microsoft, Yahoo Search nebo DuckDuckGo, ale podle zprávy „to učiní jen málo lidí, což z Googlu dělá de facto exkluzivní vyhledávač“. Faktem ovšem je, že Apple svým uživatelům nenabízí možnost přepnout vyhledávače během procesu počátečního nastavení zařízení a ani nenaznačuje, že mohou přepnout svůj vyhledávač při prvním použití Safari na zařízení Apple.

V roce 2019 ředitel společnosti Apple pro dodržování předpisů Kyle Andeer na kongresovém slyšení řekl, že společnost „provedla otevřenou soutěž o to, co si myslíme, že bude pro naše zákazníky nejlepší, a spotřebitelé vždy zvolili Google“.

Citovaná žaloba odhaduje, že Apple prostřednictvím dohody získá od společnosti Google ročně osm až 12 miliard dolarů (182 až 274 miliard korun).

Podobné dohody jsou však jen částí byznysu. Kritici Googlu předhazují, že algoritmy jeho vyhledávače přihrávají uživatele jeho vlastním službám, zatímco konkurence ostrouhá. „Vyhledávání Googlu není neutrální branou k informacím dostupným na webu,“ řekl David Dinielli, hlavní poradce společnosti Omidyar Network a bývalý antimonopolní úředník ministerstva spravedlnosti. „Vyhledávání Googlu je sada algoritmů navržených tak, aby Google, nebo Alphabet, jeho mateřská společnost, vydělaly co nejvíce peněz.“

Standard Oil pro 21. století

„Nikdo nemůže reálně zpochybnit dominanci společnosti Google ve vyhledávání a inzerci ve výsledcích vyhledávání,“ řekl americký ministr spravedlnosti William Barr, „necháme-li Google pokračovat v jeho protisoutěžních způsobech, ztratíme další vlnu inovátorů a Američané by z ‚příštího Googlu‘ nikdy nemohli těžit,“ dodal.

Federální úředníci dokonce nevyloučili možné rozdělení společnosti Google, podobně jako došlo po nálezu Nejvyššího soudu USA v roce 1911 k rozbití ropného trustu Standard Oil. Soudci totiž dospěli k závěru, že impérium představuje nelegální monopol. Podobného osudu by se mohl dočkat i Google, pokud si bude počínat neopatrně.

„Žaloba ministerstva spravedlnosti je hluboce chybná,“ uvedl k první salvě dlouhé právní bitvy viceprezident pro globální záležitosti a hlavní právní ředitel společnosti Google Kent Walker. „Lidé používají Google proto, že se tak rozhodli, ne proto, že jsou k tomu nuceni, nebo proto, že nemohou najít alternativy.“ Vládní postup podle něj spotřebitele naopak poškozuje, protože po něm budou lidé na webu vyhledávat méně efektivně.

Jako v obchodě

Google se netají tím, že za pozici jedničky ve smartphonech platí, ale považuje to za formu propagace. „Stejně jako značka cereálií může zaplatit supermarketu za to, aby se její produkty prodávaly v úrovni očí,“ přirovnal Walker „gúglí“ postupy k praxi z potravinářských řetězců. Takzvané „regálovné“ znají i čeští potravináři – jeho výše se odvozuje od polohy zboží v regálu a nejvyšší sazby platí pro pozici ve výši očí, český ústavní soud označil tuto praktiku za nemravnou už v roce 2012.

Pro Google však může žaloba ministerstva spravedlnosti znamenat stovky až tisíce dalších, menších lapálií. Otvírá totiž možnost pro soukromé žaloby. A do hry se kromě federální vlády zapojily i jednotlivé státy unie, procesy se rozběhly v desítkách z nich a 11 už oznámilo, že hodlají toto vyšetřování uzavřít v příštích týdnech. Pokud se rozhodnou podat žalobu, bude sloučena s federálním případem.

Hrozící skandál by mohl představovat bezprecedentní riziko pro širší reklamní podnikání společnosti Google, které jí v loňském roce přineslo tržby ve výši 134,8 miliardy dolarů (tři biliony korun), což představuje 84 procent z celkových tržeb společnosti Google.

Google je sice nyní nejvíc na ráně, ale úřady z Washingtonu prošetřují i další technologické giganty. Například Amazon údajně špatně zacházel s prodejci třetích stran, poplatky a zásady Apple App Store jdou podle ministerstva spravedlnosti proti pravidlům čisté soutěže a Facebook se údajně snažil eliminovat budoucí rivaly cílenými akvizicemi. Vyšetřování sociální sítě založené Markem Zuckerbergem běží více než rok.

Bývalý předseda Federální obchodní komise William Kovacic pro server CNN Business uvedl, že vládu čekají roky sporu – a náročná cesta k vítězství. „Nic z toho nebude snadné,“ zdůraznil.

Připomenul také případ Microsoftu z konce 90. let. „Šlo o nejdůležitější případ monopolizace technologického průmyslu,“ uvedl. V tomto případě vláda USA tvrdila, že Microsoft porušil zákon tím, že spojil svůj prohlížeč Internet Explorer s každou kopií systému Windows – a to na úkor konkurence mezi tvůrci prohlížečů. Po několika letech soudních sporů dosáhly společnost a vláda dohody, která zavedla nová omezení softwarového podnikání Microsoftu. Odborníci tvrdí, že tento případ vydláždil cestu novým inovacím včetně Googlu.

Jak moc tlačí politici?

Fungování sociálních sítí rozporují sociologové či experti na média už delší dobu. Pod drobnohled se však dostaly až po amerických prezidentských volbách v roce 2016 – a to nejen kvůli obvinění, že se sítě staly prodlouženou rukou ruských či jiných hackerů.

Současný prezident Donald Trump, který patří k hyperaktivním uživatelům sítě Twitter, si stěžuje, že k jeho tweetům síť doplnila třeba odkaz na vysvětlující komentář. Trump opakovaně obviňuje Facebook, Google a Twitter za údajnou systematickou cenzuru konzervativních názorů, k čemuž ale nejsou žádné důkazy. V loňském roce Trump řekl pro televizní stanici Fox Business, že „bychom měli žalovat Google a Facebook a to všechno, což snad uděláme, ano?“

Trumpovy poznámky by však mohly pozici vlády výrazně zkomplikovat. Není totiž obvyklé, aby nejvyšší vládní činitelé takovým způsobem vyzývali spravedlnost k akci, takže technologičtí giganti budou vcelku logicky argumentovat, že proces proti nim je politicky motivovaný.

Podle informací listu New York Times se o průběh vyšetřování osobně zajímal ministr spravedlnosti William Barr a na dohled přidělil vedoucí pracovníky své vlastní kanceláře. Pochybnosti údajně vzbudil fakt, že ředitel protimonopolního oddělení ministerstva spravedlnosti Makan Delrahim dříve pro Google pracoval.

Barr podle listu také údajně prosazoval brzký termín pro podání žaloby, již v březnu letošního roku pro list Wall Street Journal řekl, že doufá, že se vyšetřování uskuteční počátkem léta.

Reklama

Související témata:

Doporučované