Hlavní obsah

Web Sochařské Brno mapuje historická i nová díla v ulicích

Foto: Wikimedia Commons/SchiDD

Brno.

Reklama

Brněnský magistrát spustil internetové stránky Sochařské Brno, které mapují historické i nové sochy, památníky, pamětní desky, reliéfy i další drobné sochařské prvky v ulicích města.

Článek

Stránky vytvořili zaměstnanci Odboru kultury a oddělení GIS Odboru městské informatiky Magistrátu města Brna.

Název stránek inspirovala kniha Sochařské Brno 1989-2019, kterou loni vydala Masarykova univerzita. „Aktuálně eviduje GISová mapa na webu okolo 700 objektů zhruba od 18. století až po současnost, kde jsou zahrnuty i realizace v rámci projektu Sochy pro Brno. Pokud by lidé náhodou narazili na objekt, který není v mapě zahrnut, ať se neváhají ozvat a pracovníci Odboru kultury jej do registru zařadí,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer.

V mapě je možné jednotlivá díla vyhledávat podle typu, městské části nebo autora. Některá díla je možné si prohlédnout ve 3D. Web má sloužit jako zdroj informací také pro umělce, kteří na nich najdou informace o sochařských soutěžích a jak se do nich přihlásit. „Najdou zde zadávací podmínky či složení hodnotící komise. Je to tedy další krok nejen k přehlednosti, ale také k transparentnosti celého procesu,“ dodal Fišer.

Nové sochy mají v ulicích města přibývat i nadále, například jako součást projektu Sochy pro Brno. K jejich vzniku dává podnět veřejnost nebo instituce a sochy mají upomínat na významné osobnosti, události nebo výročí. Do budoucna má například vzniknout socha blahoslavené Marie Restituty Kafkové v Husovicích, Gregora Johanna Mendela na Mendlově náměstí nebo Kurta Friedricha Gödela v Pekařské ulici.

Reklama

Související témata:

Doporučované