Hlavní obsah

Weinstein, Bush a tvář naposledy Spacey. Případy sexuálního obtěžování z minulosti se šíří ve velkém

Ze sexuálního obtěžování byl obviněn i Kevin Spacey z House of CardsVideo: AP

 

Reklama

Aféra producenta Harveyho Weinsteina odstartovala řadu dalších přiznání obětí sexuálního obtěžování.

Článek

O nevhodném sexuálně motivovaném chování promlouvá čím dál více obětí, zároveň stoupá i počet obviněných. Producent Harvey Weinstein čelí obviněním ze sexuálního obtěžování či znásilnění až padesátky žen. Mezi nimi údajně byla například i herečka Angelina Jolie. Pětašedesátiletý producent se stáhl do ústraní a všechna obvinění odmítá, činů se měl dopouštět po několik desetiletí.

Podle posledních zpráv obvinění proti Weinsteinovi mohou vést k jeho zatčení. Pro CNN to uvedl zdroj z newyorské policie.

Dalším aktérem v kauze sexuálního obtěžování je americký herec Kevin Spacey, který obtěžoval mladé muže. Spacey je známý mimo jiné z filmu Sedm nebo ze seriálu Dům z karet stanice Netflix. Ta teď se Spaceym ukončila veškerou spolupráci.

Spacey kvůli obvinění přišel o smlouvu u světové společnosti.Video: AP

Nedávno Spaceyho ze sexuálního obtěžování obvinil herec Anthony Rapp. Osmapadesátiletý herec ve svém prohlášení uvedl, že si na incident kvůli podnapilému stavu nepamatuje. Za údajně nevhodné chování se ale Rappovi omluvil. Kvůli aféře mu také nebude udělena cena Emmy.

Mezi obviněné patří i britský ministr obrany Michael Fallon, který následně na svou funkci rezignoval. Člen vlády premiérky Theresy Mayové se dostal pod tlak kvůli novinovému článku, který popisoval 15 let starý incident, kdy měl při večeři sahat opakovaně na koleno jedné z přítomných rozhlasových novinářek. V rezignačním dopisu uznal, že jeho chování v minulosti nedosahovalo vysokých standardů.

Někdejšího prezidenta Spojených států George Bushe staršího obvinily z osahávání už tři ženy. Spisovatelka Christina Bakerová Klineová se zúčastnila dobročinné akce pořádané nadací Bushovy manželky Barbary. Spisovatelka tvrdí, že ji exprezident při společném fotografování osahával a že ho od jeho chování neodradil ani fakt, že její manžel stál po Bushově druhém boku. O sexuálním obtěžování ze strany exprezidenta Bushe promluvily předtím i herečky Heather Lindová a Jordana Grolnicková.

Další osobností nařčenou ze sexuálního obtěžování je podle Jennifer Listmanové i Elie Wiesel, přeživší holokaustu a nositel Nobelovy ceny míru. V jejích devatenácti letech se údajně vmáčkl mezi ni a jejího přítele při společném fotografování na charitativním večírku a osahával ji. Až o téměř třicet let později sebrala v rámci kampaně označované hashtagem #MeToo odvahu sdělit veřejnosti svůj příběh.

Reklama

Související témata:

Doporučované