Hlavní obsah

Weinstein půjde před soud. Soudce nestáhl obvinění proti producentovi, který spustil #MeToo

Weinstein půjde k soudu.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Hollywoodský producent Harvey Weinstein půjde k soudu příští rok v březnu. Čelit bude obvinění ze znásilnění i sexuálního obtěžování.

Článek

Soudce Cyrus Vance Jr. odmítl zprostit obžaloby hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Případ, který spustil kampaň #MeToo, se tak může posunout do dalšího slyšení.

Obhajoba se snažila o stažení obvinění proti Weinsteinovi na základě nesprávného postupu policie při zajišťování důkazů a vyšetřování případu, píše The Guardian. Soudce však její argumenty odmítl.

Weinstein, který je na svobodě poté, co po svém květnovém zatčení složil kauci v přepočtu více než 22 milionů korun, tak půjde před soud sedmého března příštího roku.

Tam se bude probírat jeho obvinění více než sedmdesáti ženami, které Weinstein měl sexuálně obtěžovat nebo je pod pohrůžkou ztráty zaměstnání sexuálně vydírat. Jedna z žen ho obvinila ze znásilnění v březnu 2013, další pak z nuceného orálního sexu v roce 2006.

Weinsteinův právní zástupce Benjamin Brefman však o nevině svého klienta nepochybuje.

Mezi ženami, které producenta obvinily, byly většinou herečky a další ženy, jež se pohybují v zábavním průmyslu. Samotné Weinsteinovo obvinění spustilo celosvětovou kampaň #MeToo proti sexuálnímu obtěžování žen. K hnutí se připojily tisíce žen, které na sociálních sítích sdílely své osobní příběhy.

Reklama

Doporučované