Hlavní obsah

Weinstein už nezíská žádného Oscara. Filmová akademie ho vyloučila kvůli sexuálním skandálům

Americká filmová akademie vyloučila kvůli sexuálním skandálům Harveyho WeinsteinaVideo: AP

 

Reklama

Producent Harvey Weinstein je historicky druhým mužem, kterého americká filmová akademie vyloučila ze svých řad.

Článek

Americká Akademie filmového umění a věd, která uděluje filmové ceny Oscar, kvůli sexuálním skandálům vyloučila filmového producenta Harveyho Weinsteina. Ten se tak může rozloučit s další nominací či případným získáním prestižní ceny. Filmy produkované Weinsteinovými společnostmi dosud nasbíraly 81 Oscarů a přes 300 nominací.

Vyloučením chce akademie podle prohlášení vyslat signál o tom, že doba úmyslného přehlížení sexuálních útoků ve filmovém průmyslu skončila.

Weinstein může v budoucnu přijít i o Řád čestné legie, nejvyšší civilní vyznamenání, jaké uděluje Francie. Diskusi o tomto případu zahájil úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Velkou kanceláří Čestné legie. „Úřad prezidenta si myslí, že takové chování je v rozporu se ctí," okomentovala aféru Macronova mluvčí.

Aféru rozpoutal minulý týden deník The New York Times a strhla se lavina obvinění za činy spáchané i před více než dvěma desítkami let. K obvinění se mimo jiné přidaly i herečky Gwyneth Paltrow či Angelina Jolie.

Sám Weinstein v reakci na článek uvedl, že si uvědomuje, že jeho chování v minulosti způsobilo mnoho bolesti a že se za to omlouvá. Nicméně se nechal také slyšet, že „dospíval v 60. a 70. letech, kdy pravidla chování byla jiná”. Kvůli informacím o sexuálním obtěžování Weinsteina minulý týden vyhodili i z jeho producentské firmy The Weinstein Company.

Reklama

Doporučované