Hlavní obsah

Westerňačka musí umět ovládat koně i make-up, říká česká hvězda jezdeckého sportu

Co znamená, když se řekne westernové ježdění?Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Musí to umět s koňmi, mít dobrou „fyzičku“, k tomu předepsaný outfit a umět se nalíčit jako profesionálka. To je popis westernové jezdkyně Drahomíry Chmelové.

Článek

Drahomíra vlastní dva koně. Zorku, která není westernovým plemenem, i přesto je dvojnásobnou mistryní republiky v disciplíně Showmanship, a Seesee. „To je čistokrevná westerňačka, klisna plemene Paint Horse, jsou jí čtyři roky a máme za sebou mistrovství Evropy v pozemních disciplínách, kde jsem s ní získala 5. místo,” říká Drahomíra Chmelová.

Do westernu nepatří jen adrenalinové disciplíny a kovbojové v kloboucích. Zahrnuje i mnohem poklidnější ježdění na koních, kterému se můžou věnovat děti. Do této kategorie patří třeba Showmanship nebo In Hand Trail, disciplíny, které vycházejí ze simulace práce na statku. Předvádí se z ruky. Koně musí projít brankou, přes klády nebo lávku.

K jízdě i vodění koně je důležitá také „fyzička“, aby člověk nepřiběhl před rozhodčí a nefuněl, jako když vylezl na Eiffelovku. Soutěžící musí být také expertkami na make-up a módu. „Takže pro mě ještě před dvěma lety bylo neskutečné sama sebe nalíčit. Zaplatila jsem si kurz líčení a přiznám se, že dneska si věřím natolik, že se dokážu kvalitně nalíčit na show, a pořádám i kurzy,” říká Drahomíra Chmelová.

Kromě toho se Drahomíra také sama vrhla na pořádání westernových hobby závodů, jmenují se Seesee Cup. Druhé závody z celkových pěti jsou na řadě 28. dubna na ranči Radana ve Veselé u Děčína.

Reklama

Související témata:

Doporučované