Hlavní obsah

Westinghouse má zájem o Dukovany, říká americký velvyslanec King

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Odcházející americký velvyslanec Stephen King přiznal, že společnost Westinghouse nemá Česko vzhledem k předchozí zkušenosti úplně lichotivě „zaškatulkované“.

Reklama

Americký velvyslanec Stephen King končí po třech letech v Praze. Energetická bezpečnost se rovná národní bezpečnost, apeluje na Čechy.

Článek

Americká společnost Westinghouse se podle velvyslance USA Stephena Kinga zúčastní plánovaného tendru na nové bloky Jaderné elektrárny Dukovany.

Podle diplomata, jehož mise v Česku končí, se však Westinghouse musí nejdříve ujistit, že soutěž proběhne otevřeně a férově.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy velvyslanec natvrdo řekl, že v Česku má Westinghouse po rozpuštění tendru na dostavbu Temelína v roce 2014 špatnou zkušenost.

Diplomat vyslaný do Prahy administrativou Donalda Trumpa také varuje před energetickým partnerstvím s Ruskem.

Energetická bezpečnost se podle něho rovná národní bezpečnost. Podceňovat energetické hrozby by prý bylo totéž jako brát na lehkou váhu koronavirovou krizi. Za obojí se může platit lidskými životy.

„Stačí jedno zmáčknutí tlačítka a je to. A je jedno, jestli jde o plyn, nebo jádro. Víme, že někteří naši protivníci se už k tomu uchýlili. Rusové to udělali Ukrajincům. Zavřeli plynovod uprostřed zimy, což vedlo k úmrtím,“ připomněl King situaci z roku 2009.

Zároveň se podivuje nad postojem, že by ekonomické aspekty mohly převážit nad bezpečností.

„To je jako říct, že ekonomické zájmy jsou vždy důležitější než zdraví lidí. Vezměte si současnou covidovou krizi. Vláda se rozhodla, že jsou potřeba ekonomické restrikce, které jsou bolestivé pro všechny, ale je to rozhodnutí, které musíme udělat kvůli ochraně životů lidí. To je filozofie, která platí i v jiných oblastech, například energetice,“ dodal velvyslanec King.

Oživení po bankrotu

O Westinghousu zatím není v souvislosti s připravovanou jadernou superzakázkou v Dukovanech příliš slyšet. Alespoň ve srovnání s dobou, kdy se ucházel o zmíněnou stavbu nových bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Tehdy měl v zádech také velmi aktivní americkou diplomacii.

„V temelínském tendru byl Westinghouse velmi aktivní a myslím, že i logickou a pravděpodobnou volbou, ale na poslední chvíli to nedopadlo. Důvody nebudeme rozebírat. Westinghouse v tendru utratil spoustu peněz, takže v Česku mají špatnou zkušenost,“ uvedl za americkou stranu poprvé takto otevřeně velvyslanec King.

Tendr šel tehdy do ztracena po pádu vlády Petra Nečase (ODS).

„Pokud se ale Westinghouse přesvědčí, že nový tendr bude férový a otevřený, myslím, že pak se zúčastní,“ dodal končící velvyslanec.

Zámořský energetický gigant měl v posledních letech vážné ekonomické problémy. V roce 2017 dokonce vyhlásil bankrot. V roce 2018 jej ale odkoupil kanadský investiční fond Brookfield Business Partners.

„Westinghouse už nemá potíže, naopak má spoustu peněz. Můj názor je, že mají nejlepší technologii. Spojené státy byly vždy lídrem ve vývoji jaderných technologií a Westinghouse toho byl a je po celou dobu tahounem. Jsem přesvědčený, že Westinghouse může dodat ty nejmodernější a nejbezpečnější jaderné stavby na světě,“ propaguje zámořskou společnost Stephen King.

Jedno zmáčknutí tlačítka

Faktem ale je, že i druhý pokus o spuštění tendru se komplikuje. Původně měl soutěž ČEZ vypsat už koncem roku, to se však už jistě nestane. Debata se zasekla na tom, zda do tendru přizvat i uchazeče z autoritářských zemí. Zejména z Ruska a z Číny, kde už projevili zájem.

České tajné služby a experti z ministerstva vnitra a zahraničí jsou proti jejich účasti. Argumentují tím, že by Česko mohlo být vydíratelné – například zdržováním výstavby by si mohly tyto země vynucovat politické požadavky. Tento postoj prosazují i opoziční strany.

ČEZ naopak stojí o účast Rusů a Číňanů – prý minimálně kvůli snížení ceny zakázky.

Premiér Andrej Babiš ve složité politické situaci zvolnil s tendrem krok, už dokonce připustil, že by se vypsání tendru mohlo nechat až na příští vládu, která vzejde z voleb na podzim příštího roku.

Velvyslanec King má o debatách v Česku přehled, i když je už jasné, že nejpozději 20. ledna z Prahy odjede.

Jeho nástupce se bude hledat minimálně několik měsíců. Američany by nepřítomnost ambasadora či ambasadorky mohla v případě, že by se tendr skutečně ještě rozjel za stávající vlády, oslabit. Navíc nová administrativa teprve bude hledat svůj postoj k jadernému tendru v Česku, který je zároveň politickou a strategickou záležitostí. Odklad tendru by jí mohl vyhovovat.

Podle Kinga tu však budou mít USA silné zastoupení i v jeho současné zástupkyni Jennifer Bachusové, která bude po Kingově odjezdu ambasádu řídit.

Reklama

Související témata:

Doporučované