Hlavní obsah

Westminsterské elity zrazují lid. Farage svolal pochod přes Británii

Pochod zvaný Brexitová zrada vyrazí 16. března z Londýna a Sunderlandu.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Britský europoslanec a zastánce brexitu Nigel Farage se chystá uspořádat pochod nazvaný Brexitová zrada. Protest má vyvrcholit 29. března, tedy v den, na který je naplánován odchod Británie z EU.

Článek

Dvoutýdenní pochod zastánců odchodu Británie z Evropské unie, který organizuje skupina Leave Means Leave (Odejít znamená odejít), začne 16. března. Akce reaguje na nedávné oznámení britské premiérky Theresy Mayové, že znovu odkládá hlasování o smlouvě o brexitu.

Protestující vyrazí z Londýna a z města Sunderland na severovýchodě Anglie. Chystají se projít městy Hartlepool, Pontefract, Doncaster a Wellingborough. Pochod skupina zakončí na náměstí v Londýně před parlamentem, a to konkrétně 29. března, tedy v den, kdy má Británie Evropskou unii opustit.

Pochod má podle organizátorů v čele s Faragem, bývalým lídrem euroskeptické strany UKIP, vyjádřit nesouhlas společnosti s jednáním vlády ohledně brexitu. Druhé referendum by totiž podle Farage nenabízelo možnost odchodu, nýbrž jen volbu mezi setrváním v EU nebo premiérčinou dohodou o odložení brexitu. V takovém případě by Farage podle deníku The Independent místo plánování kampaně a hlasování odjel na dovolenou, jelikož by podle jeho slov volba nenabízela možnost brexitu.

„Westminsterské elity britský lid v otázce brexitu zrazují,” uvedl Nigel Farage. „My všichni, kdo chceme, aby byla Británie skvělou zemí, musíme být připravení se postavit za to, čemu věříme a bojovat za nezávislost,” dodal europoslanec.

Do plánovaného odchodu Británie z Evropské unie zbývá už jen 28 dní. Hlasování o výsledné podobě dohody však britská premiérka Theresa Mayová opět odložila.

Reklama

Související témata:

Doporučované