Hlavní obsah

Westminsterské opatství otevře tajné prostory skrývající tisíciletou historii

Je to vůbec poprvé, kam až historie tohoto chrámu sahá, co se do těchto míst dostane i veřejnost.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Jedna z nejimpozantnějších turistických atrakcí, ale i historických památek, Westminsterské opatství, otevírá prostory středověkého chrámu, které nikdy dřív nebyly veřejnosti přístupné. V „nových” místnostech se má nacházet až 300 předmětů mapujících minulost Británie tisíc let nazpět.

Článek

Vystavené předměty budou umístěny do čtyř kompozic: Stavba Westminsterského opatství, Bohoslužba a každodenní život, Opatství a monarchie a Chrám a národní paměti.

V nově otevřených, tematicky oddělených prostorách budou k vidění historické předměty jako nejstarší dřevomalba v chrámu, kterou odborníci považují za jednu z nejlepších dochovaných v západní Evropě. Z královských předmětů pak restaurátoři odhalili třeba pohřební bustu prvního z dynastie Tudorovců, krále Jindřicha VII. Tudora.

„Je to vůbec poprvé, kam až historie tohoto chrámu sahá, co se do těchto míst dostane i veřejnost,” vyjadřuje své nadšení vedoucí restaurátorka Westminsterského opatství Vanessa Simeoniová.

Galerie s nezažitou vyhlídkou budou veřejnosti přístupná od 11. června. Mimo vnitřku chrámu se otevřou také vnější ochozy, z nichž je výhled na blízké budovy Parlamentu.

Jednou z prostor, kterou budou mít návštěvníci Westminsterského opatství nově k dispozici, je i Královnina jubilejní diamantová galerie. Triforium ze 13. století se nachází přibližně 16 metrů nad podlahami chrámu, které zažily korunovace, královské svatby, ale i pohřby, a to nejenom králů a královen. Odpočívají zde i takoví významní Britové jako Charles Darwin, Isaac Newton nebo nedávno zesnulý Stephen Hawking.

Reklama

Doporučované