Hlavní obsah

WhatsApp chce zamezit šíření nepravd. Zprávy půjdou přeposlat jen pětkrát

Doposud šlo jednu zprávu přeposlat až dvaceti lidem.Video: Karolína Štuková, Shutterstock.com

 

Reklama

Komunikační služba WhatsApp, kterou vlastní sociální síť Facebook, se rozhodla globálně snížit maximální počet adresátů pro přeposílání zpráv.

Článek

Firma uvádí, že smyslem kroku je bojovat proti „dezinformacím a fámám“, informovala dnes agentura Reuters. V poslední době byl WhatsApp spojován s šířením falešných zpráv při etnických nepokojích na Srí Lance či před prezidentskými volbami v Brazílii.

„Ode dneška budou moci všichni uživatelé s poslední verzí WhatsAppu přeposílat najednou pouze do pěti chatů,“ uvedla komunikační služba. Aktualizace obsahující tuto změnu začne aplikace zpřístupňovat ještě dnes, přičemž jako první ji obdrží ti, jejichž zařízení běží na operačním systému Android.

Dosud mohli uživatelé přeposlat zprávu až 20 jednotlivcům či skupinám. Pouze v Indii už platil nižší strop od července, kdy WhatsApp takto zakročil poté, co šíření falešných zpráv na sociálních sítích vedlo k vraždám a lynčování. Test opatření údajně vedl k 25procentnímu poklesu v množství sdíleného obsahu.

Češi s nižším vzděláním tráví více času na Facebooku

Ve skupinách WhatsAppu může být až 256 uživatelů. Teoretický maximální dosah při sdílení zprávy se tedy sníží z 5 120 na 1 280 jednotlivců. Jak napsal zpravodajský web BBC, nic však nebrání každému z těchto adresátů informaci sdílet s dalšími pěti kontakty.

Aplikaci vlastněnou Facebookem používá ve světě kolem 1,5 miliardy lidí. Její vysoká úroveň šifrování umožňuje sdílení zpráv mezi skupinami mimo dohled analytiků i samotných provozovatelů platformy.

Na podzim byl WhatsApp spojován s šířením manipulací před brazilskými prezidentskými volbami, které vyhrál krajně pravicový kandidát Jair Bolsonaro. Podle médií se objevovaly falešné zprávy o Straně pracujících protikandidáta Fernanda Haddada i nepravdivá tvrzení o místě a čase konání voleb. Kvůli podezřením, že za dezinformační vlnou stáli podnikatelé blízcí Bolsonarovi, začal jeho kampaň vyšetřovat volební soud.

Reklama

Doporučované