Hlavní obsah

WhatsApp pomáhá mosambickým dealerům heroinu. Přes aplikaci anonymně komunikují s pašeráky

Dealeři k dorozumívání s pašeráky používají aplikaci WhatsApp.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Na západní trhy se dostává až 40 tun heroinu ročně okružní cestou přes africký Mosambik. Dealeři k anonymnímu dorozumívání nejčastěji využívají aplikaci WhatsApp, tvrdí odborníci.

Článek

Podle červnové studie iniciativy ENACT s názvem „The heroin coast” se do Evropy dostává až 40 tun heroinu ročně okružní cestou přes africký Mosambik. Plachetnice s heroinem vyrobeným v Afghánistánu plují od jihozápadního pobřeží Pákistánu do Mosambiku. Poté se drogy přesouvají do skladů, ze kterých je následně odváží nákladní auta do 3000 kilometrů vzdáleného Johannesburgu. Odtud dodávky heroinu putují do Evropy a jsou rozprodávány na západních trzích.

Foto: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

V současnosti se ale změnil způsob, jakým dealeři komunikují s pašeráky. Server BBC přišel s informací, že dealerům v převozu pomáhá aplikace WhatsApp. Díky ní se mohou s pašeráky anonymně domlouvat na detailech převozu.

Každá plachetnice pojme až jednu tunu heroinu a s výjimkou monzunového období k pobřeží Mosambiku připlouvá jedna týdně. Ročně se tak jedná asi o 40 dodávek. Kromě plachetnic pašeráci převáží drogy ukryté v kontejnerech mezi jinými výrobky.

Podle odhadů se celková částka za vývoz heroinu z Mosambiku pohybuje kolem 800 milionů dolarů, což je v přepočtu téměř 18 miliard korun. Droga se tak stala pro zemi druhým největším vývozním artiklem, a to po uhlí.

Studie mimo jiné popisuje, jak je obchodování s drogami spjato s místní politikou. V Mosambiku dealeři dlouhodobě udržují oboustranně výhodné vztahy s vysoko postavenými politiky a obchodování s heroinem se tak stává jedním ze způsobů financování předvolebních kampaní.

Reklama

Doporučované