Hlavní obsah
Online

Itálie je znovu na jarních číslech v počtu mrtvých na koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Světová zdravotnická organizace dostala od Pekingu ujištění, že mezinárodní odborníci budou moci brzy přicestovat do Číny a zahájit vyšetřování zvířecího původu covidu-19 a způsob přenosu ze zvířete na člověka.

- V Itálii zemřelo za poslední den 853 lidí nakažených koronavirem, což je nejvíc od konce března, kdy v zemi vrcholila jarní vlna pandemie covidu-19. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví.

- Polští vědci zjistili osm případů nákazy nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus, u norků chovaných na farmě na severu země. Obdobná situace nastala v minulých týdnech už v Dánsku. Norek se stal prvním zvířetem, u kterého se oficiálně prokázalo, že může přenášet koronavirus na člověka.

  • V Rusku stoupá počet úmrtí pacientů s covidem-19

    Rusko dnes oznamuje 24 326 nových případů nákazy koronavirem a rekordních 491 úmrtí za poslední den, což je vůbec nejvyšší počet za jediný den od začátku pandemie, uvedla agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Předchozí rekordní účinek počtu úmrtí, celkem 467, byl sledován 21. listopadu, připomíná deník Kommersant. Dodal, že podle operativního štábu se nepočítá se zavedením dalších omezujících opatření na celostátní úrovni.

    V Rusku, které má více než 146 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 2,1 milionu lidí, z nichž 37 031 podlehlo nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Z hlediska počtu nakažených je Rusko pátou nejpostiženější zemí na světě po Spojených státech, Indii, Brazílii a Francii. Z hlediska počtu obětí je na 11. příčce, vyplývá z údajů na webu Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně.

  • Francie hlásí 9155 nových případů

    Ve Francii dnes přibylo 9155 nových případů nákazy koronavirem. Celkem se ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, virem SARS-CoV-2 nakazilo více než 2,15 milionu lidí. Za poslední den ve Francii s covidem-19 zemřelo 1005 osob. Počet hospitalizovaných ve Francii za posledních 24 hodin klesl o 859 osob, na jednotkách intenzivní péče o 165 osob. Podle prezidenta Macrona je země za vrcholem epidemie.

  • Británie ohlásila volnější pravidla pro setkávání o Vánocích

    O vánočních svátcích se budou moci v Británii sejít v jednom domě členové až tří domácností. Výjimku, která bude platit od 23. do 27. prosince a výhradně v soukromí, oznámil ministr Michael Gove. Informovala o tom agentura Reuters.

    Rodiny se budou moci pohybovat po celé zemi, uvedla vláda po setkání vedoucích představitelů všech čtyř částí Británie. Lidé se mohou setkávat doma u členů rodiny, ale nikoliv ve veřejných podnicích nebo prostorách.

    Británie, která má asi 66 milionů obyvatel, za dnešek ohlásila 11 299 nových případů koronaviru, v pondělí to bylo 15 450 případů. Celkem se v zemi nakazilo přes 1,5 milionu obyvatel. S covidem-19 zemřelo za poslední den 608 pacientů, nejvíce od května.

  • Ve Francii se v sobotu otevřou obchody, restaurace až v lednu

    Ve Francii se od soboty nově otevřou malé obchody, v polovině prosince se přidají kina, divadla a muzea. Pokud se situace kolem pandemie covidu-19 nezhorší, restaurace, bary a tělocvičny budou v provozu po 20. lednu, oznámil dnes večer v televizním projevu k národu prezident Emmanuel Macron.

    Od soboty 28. listopadu mohou Francouzi také na delší procházky mimo domov, nově jsou povolené až tři hodiny a vzdálenost 20 kilometrů od bydliště. Nadále platí nutnost mít u sebe písemné potvrzení o účelu cesty. Od stejného data jsou povolena také náboženská setkání a mimoškolní aktivity dětí ve venkovních prostorách. Obchody mohou být otevřené, ale jen do 21 hodin.

  • Turecko hlásí 161 úmrtí za den

    V Turecku zemřelo za den 161 nemocných s covidem-19, což je nejvíce od začátku epidemie. Obětí má 82milionová země už přes 12 600.

    Nových případů nákazy přibylo za 24 hodin 7381, což je také nebývale vysoký počet vzhledem k tomu, že turecké úřady do statistik zahrnují pouze nakažené s příznaky covidu-19. Celkový počet pozitivních testů je tedy nejspíš několikanásobně vyšší.

  • Bavorský soud dočasně zrušil povinnost testů pro pendlery

    Bavorský nejvyšší správní soud dnes dočasně zrušil nařízení, kvůli kterému se museli lidé dojíždějící za prací či za studiem z Česka a Rakouska každý týden testovat na koronavirus. Opatření, které mělo zabránit šíření nákazy z rizikových oblastí, platilo v Bavorsku od 23. října. Podle soudu ale lze pochybovat o tom, zda bylo přiměřené.

  • Ceny ropy díky vakcíně a Bidenovi stouply nejvýše od března

    Ceny ropy dnes výrazně rostou a vystoupaly až na nejvyšší úroveň od března. Pomohla jim naděje na další vakcínu proti covidu-19 a oznámení, že americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým a úřady, aby zahájily předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi.

    V 17:30 SEČ cena severomořské ropy Brent rostla o 3,8 procenta na 47,79 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 4,5 procenta na 44,98 dolaru za barel.

  • Zdravotnictví Pásma Gazy je na pokraji kolapsu. Chybí ventilátory i disciplína

    Dvoumilionové Pásmo Gazy zápasí s prudkým nárůstem počtu nakažených koronavirem. Úřady varují, že kolaps zdravotního systému může nastat už tento týden. Lékaři už použili 79 ze 100 ventilátorů, které mají k dispozici.

  • V Itálii zemřelo za den 853 lidí nakažených koronavirem

    V Itálii zemřelo za poslední den 853 lidí nakažených koronavirem, což je nejvíc od konce března, kdy v zemi vrcholila jarní vlna pandemie covidu-19. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Nově odhalených případů infekce ale nyní přibývá o něco pomaleji: za 24 hodin bylo pozitivních testů přes 23 000, ještě před týdnem to bylo více než 32 000.

    V šedesátimilionové zemi se zatím virem SARS-CoV-2 nakazilo 1,46 milionu lidí, aktuálně nakažených je podle statistik zhruba 800 000 osob.

  • Španělsko chce očkovat nejprve v domovech pro seniory

    Španělské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo plán, podle něhož chce začít od ledna očkovat proti covidu-19 nejprve klienty i personál domovů pro seniory, zdravotníky a hendikepované závislé na intenzivní péči. Podobné návrhy zaznívají i z jiných zemí. Španělský vědec Jorge Rodríguez ale míní, že kritériem pro očkování populace by měla být i četnost kontaktů, napsal dnes list El País.

    Španělské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že očkování bude dobrovolné a poskytované zdarma. V první fázi (leden-březen) chce očkovat klienty a personál domovů pro seniory, v další zdravotníky a hendikepované. Do března by mělo být podle místních médií očkováno na 2,5 milionu lidí. Španělsko má 47 milionů obyvatel.

  • DPA: Německo se chystá v prosinci poskytnout firmám 17 miliard eur

    Německá spolková vláda plánuje v prosinci v případě předpokládaného prodloužení koronavirových restrikcí poskytnout dotčeným podnikům další finanční pomoc v objemu kolem 17 miliard eur (zhruba 446 miliard Kč). Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na zdroje z vládních kruhů.

    Šéfové spolkových zemí se v pondělí večer dohodli, že stávající omezení zavedená proti šíření pandemie prodlouží do 20. prosince. Konečné rozhodnutí má padnout ve středu na jejich poradě s kancléřkou Angelou Merkelovou. Původně měly mít restaurace a volnočasová a kulturní zařízení zavřeno jen do konce listopadu.

  • IATA zhoršila odhad ztráty aerolinek na 157 miliard USD

    Ztráta leteckých společností za letošní a příští rok dosáhne podle aktualizovaných předpokladů celkem 157 miliard USD (3,5 bilionu Kč). Uvedlo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), které tak zhoršilo svou předchozí prognózu pro odvětví letecké dopravy v reakci na druhou vlnu epidemie nemoci covid-19 a další omezení, která zasáhla velké trhy.

    Ještě v červnu IATA očekávala, že ztráta za uvedené dva roky dosáhne 100 miliard USD. Nyní jen za letošní rok sdružení počítá se ztrátou 118,5 miliardy USD, zatímco v příštím roce by se mohla ztráta pohybovat kolem 38,7 miliardy USD.

  • Mírnější Vánoce, přísné jaro? Británie má plán, který nemyslí na všechny

    Plán Borise Johnsona na záchranu nejen Vánoc se s všeobecným nadšením nesetkal. Model sice zajistí kratší karanténu pro cestující, znamená ale zvlášť přísná opatření až do jara. Na poplach bijí i statistiky domácích úmrtí seniorů.

    Více v článku:

  • Švédsko zjistilo nedostatky v péči o klienty domů pro seniory

    Švédský kontrolní úřad odhalil „závažné nedostatky“ v péči o obyvatele domovů pro seniory nakažené koronavirem. Z 6 500 úmrtí s nemocí covid-19 ve Švédsku téměř polovina připadá právě na tato zařízení, píše agentura Reuters. Švédské domovy pro seniory byly koronavirem těžce zasaženy především během první vlny pandemie. V květnu premiér Stefan Löfven přiznal, že Švédsko v ochraně starších občanů selhalo.

    Inspekční úřad pro zdraví a sociální péči zahájil několikaměsíční vyšetřování péče v domovech pro seniory po přívalu stížností ze strany příbuzných a zaměstnanců.

    „Při svém vyšetřování úřad odhalil na regionální úrovni vážné nedostatky v péči o lidi žijící v domovech pro seniory,“ uvedla generální ředitelka úřadu Sofia Wallströmová na tiskové konferenci.

  • EK se dohodla na šesté vakcíně, Moderna dodá až 160 milionů dávek

    Evropská komise dojednala smlouvu s americkou firmou Moderna, která státům Evropské unie zajistí až 160 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Oznámila to dnes předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podle níž unijní exekutiva schválí smlouvu ve středu. Komise tak má v rámci společných nákupů unijních zemí již šestý kontrakt a jedná o sedmém.

    Americká firma minulý týden uvedla, že testování prokázalo u její očkovací látky úspěšnost 94,5 procenta. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) již zkoumá žádost o podmíněnou registraci této vakcíny pro unijní trh. Podle von der Leyenové by ji agentura mohla stejně jako očkovací látky firem Pfizer a BioNTech, které mají podobnou účinnost, schválit již v polovině prosince.

  • Smrt alžírské hlavy státu na covid-19?

    Alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúni zřejmě podlehl koronaviru, píše server Afrik.com. Alžírské úřady se podle něj chystají tuto zprávu oznámit v příštích hodinách. Pětasedmdesátiletý politik se před necelým měsícem odjel léčit do Německa – úřady neoznámily, s jakým onemocněním, pouze uvedly, že jde o lékařskou kontrolu. Pokud se potvrdí smrt hlavy státu, ponoří se země na severu Afriky ještě hlouběji do politické krize. Proti korupcí prolezlému vedení státu protestují už více než rok v ulicích měst tisíce lidí v rámci hnutí známého pod označením Hirak.

  • Očkovací kampaň Rakousko zahájí v lednu

    Systematické očkování rakouské populace proti covidu-19 začne v lednu, a to nejdříve v domovech seniorů a v pečovatelských domech u personálu a lidí starších 65 let. Oznámil to dnes na tiskové konferenci ve Vídni rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober, který chce proočkovat výraznou většinu obyvatel. Rakousko dnes oznámilo rekordních 119 nově zemřelých s covidem-19 za posledních 24 hodin.

    V posledních týdnech světové farmaceutické firmy potvrdily vyvinutí několik vysoce účinných vakcín proti koronaviru a devítimilionové Rakousko je přesvědčeno, že od ledna bude moci začít s plošným očkováním. Nejvyšší prioritu mají mít v rakouské očkovací kampani rizikové skupiny, jako jsou lidé s jinými závažnými nemocemi, zdravotníci a pracovníci nemocnic, záchranářských organizací nebo sociálních služeb.

  • Ruská vakcína bude pro Rusy zdarma, jinde za méně než 20 dolarů

    Dvě dávky ruské očkovací látky proti covidu-19 Sputnik V budou na mezinárodních trzích stát méně než 20 dolarů (asi 440 korun). Pro ruské občany bude vakcína zdarma. Šéf státního Ruského fondu přímých investic (RDIF), který se na vakcíně podílí a stará se o marketing, již dříve uvedl, že Sputnik V bude výrazně levnější než jeho konkurenti s obdobnou účinností.

    RDIF dnes podle agentury TASS ohlásil spuštění výroby vakcíny Sputnik V v „suché podobě“ (lyofilizovaná či „sušená mrazem“, kterou lze skladovat při teplotě od dvou do osmi stupňů Celsia). To by mělo umožnit vakcínu uplatnit na mezinárodních trzích, ale také rozšířit její nasazení i v těžko dostupných končinách, včetně tropů. Ruské úřady zprvu ohlásily, že Sputnik V dosahuje účinnosti až 92 procent, později číslo zvýšily na 95 procent. Rusko kromě Sputniku V už schválilo také vakcínu ze sibiřského střediska Vektor, která se nazývá EpiVakKorona. Třetí očkovací látku se podle šéfa Kremlu v brzké době chystá schválit.

  • V Polsku zjistili nákazu koronavirem na farmě s norky

    Polští vědci zjistili osm případů nákazy nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus, u norků chovaných na farmě na severu země. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na vyjádření univerzity v Gdaňsku. Až dosud nebyly v Polsku zjištěny případy koronavirové nákazy u norků, kteří jsou v zemi chováni ve velkém. Vyjádření veterinárních úřadů se zatím nepodařilo získat, dodala agentura.

    Polské úřady minulý týden uvedly, že od začátku pandemie zjistily 18 případů nákazy koronavirem mezi pracovníky na farmách s norky, ale dodaly, že jejich nákaza od zvířat je nepravděpodobná. Gdaňská univerzita nyní uvedla, že dva vědci prozkoumali 91 norků a u osmi našli koronavirus. „Je to první potvrzená infekce SARS-CoV-2 na chovné farmě v Polsku,“ uvedla v prohlášení.

Reklama

Hlavní zprávy