Hlavní obsah
Online

Covid-19 má za dnešek celosvětově nejvyšší počet obětí, přesáhl 10 000

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dnes koronavirus po celém světě usmrtil přes 10 000 lidí, což je nejvíc od začátku pandemie. Na vrcholu jarní první vlny se globální denní počet obětí vystoupal nejvýš na zhruba 8500.

- Ve Spojených státech se nadále znepokojivým tempem zrychluje šíření koronaviru. Nákaza se tam za poslední den prokázala u více než 187 000 lidí, což je dosud nejvyšší zaznamenaný jednodenní nárůst kdekoliv na světě. Za 24 hodin tam také zemřelo 2015 lidí, čímž se země stále více přibližuje nejhorším dnům z jarní fáze pandemie.

- Skupina italských lékařů a vědců zveřejnila výzkum, podle kterého se koronavirus v Itálii vyskytoval již loni na podzim. První ohnisko nákazy bylo přitom v Itálii identifikované 21. února letošního roku v oblasti Milána. Na výsledky studie poukázaly i čínské úřady, další italští a evropští vědci ale nad závěry studie vyjádřily pochybnosti, upozornila agentura AP.

DĚNÍ VE SVĚTĚ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Portugalsko prodloužilo nouzový stav vyhlášený kvůli covidu-19

    Portugalský parlament dnes o dva týdny prodloužil nouzový stav vyhlášený kvůli zhoršující se epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19. Informovala o tom dnes agentura DPA. Ve čtvrtek oznámilo portugalské ministerstvo zdravotnictví téměř 7000 nákaz koronavirem SARS-CoV-2, což je dosud druhý nejvyšší denní nárůst v této zemi od počátku pandemie covidu-19.

    Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa už ale uvedl, že toto prodloužení nouzového stavu, který nově platí do 7. prosince, zřejmě nebude poslední. „Stojíme před problémem, který nevyřeší příštích 15 dnů. Boj (s koronavirem) bude pokračovat v příštích týdnech i měsících,“ uvedl prezident Rebelo de Sousa.

  • Írán zpřísní protikoronavirová opatření, čelí další vlně infekce

    Írán, který je koronavirem nejpostiženější zemí Blízkého východu, od soboty zpřísní protiepidemická opatření. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž země nyní čelí třetí vlně infekce. V posledních týdnech v Íránu výrazně stoupají počty nakažených a mrtvých s koronavirem. Dosavadní denní maxima nově potvrzených případů nákazy a zemřelých s covidem-19 byla za tuto dobu opakovaně překonána.

    V Íránu, který má více než 80 milionů obyvatel, se podle údajů ministerstva zdravotnictví nákaza koronavirem za poslední den potvrdila u 13 260 lidí a dalších 479 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo.

  • Turecko eviduje přes 5000 nových případů

    Rychlejší postup viru SARS-CoV-2 nyní zažívá Turecko, kde za poslední den přibylo přes 5000 nových případů nákazy a 141 úmrtí, což je nejvíc od začátku epidemie. V zemi s 82 miliony obyvatel ode dneška začínají platit přísnější restrikce: mimo jiné víkendový zákaz vycházení od 20:00 do 10:00 či omezení pohybu pro vybrané věkové skupiny.

    Turecké statistiky mnozí experti kritizují, protože do oficiálních tabulek jsou zahrnováni pouze nakažení s příznaky covidu-19. Celková čísla lidí s pozitivními testy jsou odhadem několikanásobně vyšší.

  • Francie hlásí 22 882 nových případů

    Francie dnes zaevidovala 22 882 nově potvrzených případů covidu-19, zatímco ke čtvrtečnímu večeru činil 24hodinový úhrn 21 150 nově nakažených. Počet zemřelých nemocničních pacientů oproti čtvrtku klesl. Dnes jich západoevropská země s 68 miliony obyvatel hlásí 386, zatímco ve čtvrtek do statistiky úmrtí pacientů s covidem-19 přibylo 429, informovala agentura Reuters.

    Kromě toho dnes francouzské ministerstvo zdravotnictví do statistik zapsalo 757 úmrtí v domovech seniorů, jde ale o souhrnný údaj za několik dní. Dohromady tak francouzské úřady evidují 1138 nových úmrtí.

    Dnes zůstává ve francouzských nemocnicích 31 875 nakažených, přičemž ve čtvrtek jich bylo 32 345. Pomalu klesá také počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. Za 24 hodin se zmenšil z 4653 na dnešních 4566.

  • Ropa zdražuje kvůli optimismu ohledně vakcíny proti covidu

    Ceny ropy se dnes zvyšují, těží z optimismu ohledně vakcíny proti nemoci covid-19. Cena severomořské ropy Brent kolem 18:30 SEČ vykazovala nárůst o téměř 0,7 procenta na 44,49 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 0,1 procenta na 41,78 dolaru za barel.

  • Globální bilance úmrtí dnes poprvé překročila 10 000

    Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dnes koronavirus po celém světě usmrtil přes 10 000 lidí, což je nejvíc od začátku pandemie. Na vrcholu jarní první vlny se globální denní počet obětí vystoupal nejvýš na zhruba 8 500 tisíce.

  • Premiér Kanady za sílící epidemie varoval před zahlcením nemocnic

    Kanada zažívá masivní vzestup nových případů nákazy koronavirem a při pokračování současného trendu by se nemocnice v zemi mohly dostat do problémů. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil kanadský premiér Justin Trudeau, který vyzval obyvatele ke zvýšení úsilí v boji proti epidemii covidu-19. Ta si zatím v zemi s 38 miliony lidí podle vládních dat vyžádala přes 11 200 mrtvých.

    Průměrný počet nových nákaz se v Kanadě tento týden dostal na dosud nejvyšší úroveň. Ve středu i čtvrtek bylo nahlášeno lehce přes 4600 pozitivních testů, v pondělí dokonce 6115. Denní bilance jsou nyní zhruba pětinásobně vyšší než před dvěma měsíci. Od začátku listopadu také značně narostly přírůstky u statistiky obětí, ty však zůstávají výrazně nižší oproti hodnotám z přelomu dubna a května.

    „Musíme teď udělat všechno pro to, aby se šíření covidu-19 zpomalilo, abychom nárůst urychleně zastavili,“ uvedl na virtuální tiskové konferenci premiér Trudeau. Kanadské ministerstvo zdravotnictví předtím publikovalo nové projekce, podle kterých by se počty nových nákaz mohly na konci roku pohybovat i nad 20 000 za den.

  • Chorvatsko zpřísňuje opatření, omezí sdružování i otevírací dobu

    Chorvatsko kvůli nelepšící se epidemické situaci zpřísní opatření proti šíření nákazy koronavirem. Omezí sdružování lidí a zkrátí otevírací dobu restaurací. Restrikce začnou platit v neděli a potrvají do 15. prosince, oznámil dnes krizový štáb. V porovnání s dalšími zeměmi Evropské unie, z nichž některé byly nuceny vyhlásit plošnou uzávěru, budou v Chorvatsku i po zpřísnění uplatňována relativně mírná omezení.

    „Již tak deset dní předesíláme, že pokud v tomto týdnu nedojde k poklesu, štáb zváží nová opatření. Ta byla dnes dohodnuta,“ citovala televize N1 ministra vnitra Davora Božinoviče.

  • Itálie hlásí přes 37 tisíc nakažených, reprodukční číslo ale kleslo

    V Itálii dnes opět mírně přibylo nových případů nákazy koronavirem, za posledních 24 hodin jich bylo přes 37 000. O den dříve bylo pozitivních testů zhruba o tisícovku méně. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Kvůli covidu-19 zemřelo za den dalších 699 lidí.

    Italský zdravotnický ústav (ISS) dnes ale uvedl, že postup epidemie se zřejmě podařilo zpomalit. Reprodukční číslo za týden kleslo z průměrné hodnoty 1,4 na 1,18, v některých regionech je reprodukční číslo dokonce menší než 1, což znamená, že se počet nakažených začíná snižovat. Nejhůře postižené jsou i nadále regiony Lombardie, kde za den přibylo přes 9000 nakažených, a Kampánie, kde se počet infikovaných zvýšil o více než 4000.

  • Helsinky zpřísňují proticovidová opatření, Švédsko hlásí rekord

    V Helsinkách budou od pondělí platit přísnější proticovidová opatření. Veřejných akcí ve vnitřních prostorách se bude smět účastnit nanejvýš 20 lidí a dospělým lidem starším 20 let finské hlavní město na tři týdny zcela zakáže kolektivní a kontaktní sporty. Třebaže je 14denní průměr počtu nově nakažených na 100 000 obyvatel ve Finsku 54,5, což je nejméně v Evropě, úřady zdůrazňují, že v metropolitní oblasti jsou počty nových případů téměř dvojnásobné, a proto je třeba přistoupit k novým omezením.

    Rekordních 7240 nových případů koronavirové nákazy dnes hlásí Švédsko, kde přibylo 7240 nových případů. Dohromady se v desetimilionové skandinávské zemi podle JHU virem SARS-CoV-2 infikovalo 208 295 lidí.

  • Koronavirus se šíří v nejvyšších patrech americké politiky

    Na Twitteru dnes oznámil pozitivní test Andrew Giuliani, což je syn prezidentova právníka Rudyho Giulianiho a podle médií také pracovník Bílého domu. Necelý den před potvrzením nákazy se zúčastnil tiskové konference několika členů prezidentova právního týmu, včetně svého otce.

    Případy infekce přibývají také mezi členy amerického Senátu. Poté, co v úterý oznámil pozitivní nález 87letý republikán Chuck Grassley, přišla dnes stejná zpráva od jeho o 20 let mladšího stranického kolegy Ricka Scotta. Ten na Twitteru uvedl, že pociťuje „velmi mírné“ příznaky covidu-19, Grassley se na stejné sociální síti naposledy vyjádřil ve středu, přičemž napsal, že se cítí dobře.

    „Chci všem připomenout, buďte opatrní a dělejte to, co je potřeba na vlastní ochranu a ochranu druhých. Noste roušku. Udržujte sociální rozestupy,“ vzkázal Scott, ačkoli se minulý týden při mítinku s voliči těmito zásadami neřídil a nařízení ohledně nošení roušek odmítá.

  • Srbsko hlásí 6254 nových případů

    Srbsko, které má asi 7,2 milionu obyvatel, se potýká s mimořádně silnou druhou vlnou epidemie. Za posledních 24 hodin se infikovalo 6254 lidí, což je dosavadní maximum. Celkově se nákaza prokázala u více než 110 000 lidí. S covidem-19 zemřelo 1140 lidí, z toho 30 za poslední den. Hlavní epidemiolog Predrag Kon dnes v televizi RTV Vojvodina uvedl, že situace v zemi je „kritická“, přičemž nejhorší je v Bělehradě, kde ze změnila „z mimořádné v katastrofální“.

  • Na Slovensku znovu ubylo nových případů koronaviru

    Na Slovensku za poslední týden znovu ubylo nových případů koronaviru, počet hospitalizovaných pacientů s onemocněním nebo s podezřením na covid-19 se ale výrazněji nezměnil. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Slovensko podle něj bude nadále používat lék remdesivir proti covidu-19, byť Světová zdravotnická organizace (WHO) takový postup nově již nedoporučuje.

    V pětimilionové zemi přibylo za poslední dva týdny 425 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, ještě na začátku listopadu byla tato hodnota nad úrovní 600 případů. Lepší vývoj zaznamenává Slovensko podle Krajčího i po započítání antigenních testů, které začala země ve výraznější míře používat po dřívějším plošném otestování obyvatel. Počet vykonaných přesnějších laboratorních PCR testů na Slovensku v posledním období naopak klesl.

  • V italském Jižním Tyrolsku začalo plošné testování na koronavirus

    V severoitalské autonomní provincii Jižní Tyrolsko dnes začalo plošné testování obyvatel na virus SARS-CoV-2, které podle úřadů pomůže odhalit bezpříznakové lidi s infekcí, a sníží tak rychlost šíření nákazy. Vedení provincie doufá, že rychlotest, který mohou všichni podstoupit dobrovolně a zdarma, si do neděle nechá provést až 70 procent obyvatel, tedy kolem 350 000 lidí, uvedla agentura DPA.

  • Ruský soud poslal do vazby muže, který zabíjel kvůli roušce

    Soud v Petrohradu poslal dnes na dva měsíce do vyšetřovací vazby muže, který po hádce v mikrobusu městské hromadné dopravy kvůli chybějící roušce zabil svého protivníka. Alexej Verbickij podle agentury Interfax před soudem vinu přiznal a proti vazbě neměl námitek. Za vraždu hrozí v Rusku šest až 15 let vězení.

  • Jižní Austrálie zavedla uzávěru kvůli muži, který lhal hygieně

    Stát Jižní Austrálie zavedl ve středu dočasnou uzávěru kvůli muži, který lhal při trasování. Muž podle médií nepřiznal, že pracuje v podniku, který se stal ohniskem nákazy. Místo toho tvrdil, že si v restauraci jen vyzvedl pizzu. To pak hygienu vedlo k mylným domněnkám o šíření koronaviru ve státě. Premiér státu Steven Marshall dnes oznámil, že trvání šestidenní uzávěry bude zkráceno, píše agentura Reuters.

    „Kdyby tento muž vypovídal upřímně při trasování, tak bychom uzávěru nezavedli,“ uvedl premiér Marshall a zároveň dotyčnému pohrozil přísným postihem. Podle policie ale současné zákony státu nepočítají s trestem za lhaní při trasování.

    Australská média uvádějí, že opatření budou zrušena v sobotu o půlnoci. Kvůli 25 novým případům v metropoli Adelaide a obavám z nového ohniska koronaviru nechala vláda ve středu uzavřít školy, restaurace a obchody, zakázala svatby a nařídila povinné nošení roušek na veřejnosti.

  • Pfizer a BioNTech žádají o nouzové použití vakcíny v USA

    Společnosti Pfizer a její partner BioNTech oznámily, že v pátek předloží americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv žádost o povolení nouzového použití jejich vakcíny proti onemocnění covid-19.

    Více v článku:

  • USA hlásí bezprecedentních 187 000 nových infekcí za den

    Ve Spojených státech se nadále znepokojivým tempem zrychluje šíření koronaviru. Nákaza se tam za poslední den prokázala u více než 187 000 lidí, což je dosud nejvyšší zaznamenaný jednodenní nárůst kdekoliv na světě. Za 24 hodin tam také zemřelo 2015 lidí, čímž se země stále více přibližuje nejhorším dnům z jarní fáze pandemie. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Vyhlídky na příští týdny přitom nejsou příliš optimistické, roste totiž počet lidí v nemocnicích, který přesáhl hranici 80 000.

  • Drážďany kvůli koronaviru zrušily vánoční trh Striezelmarkt

    Kvůli šíření koronaviru dnes Drážďany zrušily slavný vánoční trh Striezelmarkt, který každoročně přiláká zhruba dva miliony návštěvníků, včetně tisíců Čechů. Epidemický vývoj neumožnil jiné rozhodnutí, uvedl dnes podle agentury DPA primátor Dirk Hilbert. Známý vánoční trh Striezelmarkt se koná v saské metropoli od roku 1434, většinou na náměstí Altmarkt v jižní části historického centra.

Reklama

Hlavní zprávy