Hlavní obsah

Pátrání po původu koronaviru. Jistota není, ale objevy ukazují na netopýry

Foto: Profimedia.cz

Skupina vědců odebírá vzorky slin z thajského netopýra (ilustrační fotografie).

Reklama

Experti Světové zdravotnické organizace končí svou misi v Číně, původ viru zřejmě neurčili. Vědci už ale našli několik podobných virů k SARS-CoV-2 u netopýrů. Experiment ukázal, že viry z nich mohou na člověka snadno přeskočit.

Článek

V úterý Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila, že se jí ve spolupráci s experty z Číny nepodařilo odhalit původ nového typu koronaviru, který způsobil pandemii covidu-19. Vyšetřovatelé WHO po něm pátrali v čínském Wu-chanu, kde se nemoc koncem předloňského roku objevila poprvé. Vyšetřovací tým uvedl, že virus SARS-CoV-2 je pravděpodobně přírodního původu, a za vysoce nepravděpodobný označil únik z laboratoře.

Za pravděpodobného hostitele označil šéf vyšetřovatelů WHO Peter Ben Embarek netopýry. Závěrečné shrnutí má WHO předložit dnes. Vědeckých studií, které naznačují, že virus skutečně může pocházet z okřídlených savců, je ale mnoho a několik jich přibylo v nedávné době.

Nejsou tomu ani dva týdny od momentu, kdy jsme psali o objevu vzorků virů z kambodžských netopýrů, které se na víc jak 92 % shodovaly s virem SARS-CoV-2. Nyní BBC informuje o dalším podobném objevu z Thajska.

Podle studie publikované v akademickém časopise Nature Communications virus z thajského netopýra vykázal shodu se SARS-CoV-2 ve výši 91,5 %. Vědecký tým vedený vědcem Li-Fa Wangem ze Singapuru ho našel ve vzorku z netopýrů žijících v umělé jeskyni v přírodní rezervaci na východě Thajska.

Vědci ve studii píší, že ač sami odebírali pouze omezený počet vzorků v Thajsku, jsou přesvědčení, že „koronaviry s vysokým stupněm genetické podobnosti k SARS-CoV-2 se hojně vyskytují u netopýrů napříč mnoha zeměmi a regiony Asie“.

O tom ostatně kromě zmiňovaného objevu netopýřího viru v Kambodži, který je považován za nejbližšího příbuzného SARS-CoV-2 mimo Čínu, svědčí i starší objev z Japonska se shodou 81 % nebo vůbec nejbližší příbuzný pocházející z čínského netopýra z provincie Jün-nan se shodou 96,2 %.

Bez zajímavosti není, že koronaviry podobné tomu, co teď sužuje lidstvo, kolují v netopýrech už přinejmenším roky.

Například vzorky, v nichž byl loni nalezen kambodžský virus, pochází z roku 2010. Tehdy byly odebrány v rámci projektu UNESCO, jehož cílem byl výzkum rozmanitosti druhů netopýrů žijících na různých stranách řeky Mekong. Do loňského roku, kdy se z vzorků sebraných od netopýrů stalo kvůli pátrání po původu pandemie žádané zboží, ležely v mrazácích kambodžské pobočky francouzského Pasteurova institutu. Japonské vzorky zase pochází z roku 2013.

Přenos z netopýra na člověka může být snadný

Časopis Nature v úterním přehledu nejzajímavějších studií o covidu-19 zmiňuje i experiment, který naznačuje, že koronaviry mohou z netopýra na člověka přeskočit přímo, aniž by muselo dojít k vývojovým změnám viru v těle zvířecího hostitele.

Victor Garcia ze Severokarolínské univerzity v Chapel Hill na to se svým týmem přišel, když pokusné myši implantoval lidskou plicní tkáň, kterou pak infikoval různými druhy koronavirů z netopýrů, včetně dvou blízkých příbuzných SARS-CoV-2. Všechny viry se v tkáni dokázaly úspěšně množit.

Podle vědeckého týmu to znamená, že netopýři mohou přímo infikovat lidi a mají potenciál způsobit pandemii.

Vědci, kteří se výzkumem netopýřích koronavirů zabývají, se shodují, že by jim měla být věnována větší pozornost. Kromě rizika přenosu další nebezpečné nemoci se vědci snaží sledovat i netopýří protilátky, které by mohly pomoct ve vývoji léčby na covid-19.

Reklama

Doporučované