Hlavní obsah

WHO nevyšetří počátek pandemie, potřebujeme jiný orgán, volají experti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová zdravotnická organizace se připravuje na další fázi vyšetřování původu nového koronaviru, stále více expertů je ale proti. Agentura podle nich totiž není vhodným adeptem na takový úkol, a měl by se mu věnovat někdo jiný.

Článek

Jejich řady se rozrůstají a někteří dokonce mají vazby na samotnou Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Řeč je o expertech, kteří tvrdí, že politické napětí mezi Spojenými státy a Čínou znemožňuje, aby vyšetřování začátku koronavirové pandemie, za kterým agentura stojí, našlo důvěryhodné odpovědi.

WHO proces svého vyšetřování zahájila již dříve a do Wu-chanu, možné „kolébky“ covidu-19, se tehdy vypravil celý tým odborníků. Ve výsledné zprávě pak například možnost nehody a úniku koronaviru z laboratoře tým označil za „extrémně malou“. Na reportu WHO spolupracovala s vědci z Číny.

Zprávě se ale dostalo značné kritiky, vyšetřující tým měl totiž mít jen omezený přístup ke kompletním a originálním datům či vzorkům. Spojené státy, Kanada, Velká Británie i další státy tak již vyjádřily své obavy a vyzvaly k dalšímu vyšetřování, v jehož rámci budou mít odborníci přístup ke všem relevantním údajům z rané fáze pandemie.

Podle expertů, na které se odkazuje agentura AP, je zapotřebí široká a nezávislá analýza podobná té, která následovala po černobylské havárii v roce 1986. WHO se v další fázi vyšetřování nejspíše plánuje zaměřit na snahu o podrobnější prozkoumání prvních případů nebo určení zvířat, která mohou být za šíření viru odpovědná.

Nikdy nenajdeme počátek, pokud se budeme spoléhat na Světovou zdravotnickou organizaci.
Lawrence Gostin, Centrum pro spolupráci v oblasti veřejného zdraví a lidských práv WHO

Dříve v průběhu měsíce června se doktor Michael Ryan, který je výkonným ředitelem programu naléhavých případů zdravotnické nouze WHO, nechal slyšet, že agentura pracuje na posledních detailech nové fáze své sondy, ale postrádá sílu přimět Čínu ke spolupráci. Právě to by podle některých mohlo znamenat kámen úrazu.

„Nikdy nenajdeme počátek, pokud se budeme spoléhat na Světovou zdravotnickou organizaci,“ prohlásil Lawrence Gostin z Centra pro spolupráci v oblasti veřejného zdraví a lidských práv WHO na Georgetownské univerzitě. „Už rok a půl jim Čína odmítá odpovídat na otázky a je jasné, že skutečnou příčinu všeho nezjistí.“

Řešením by podle Gostina bylo přizpůsobení mezinárodních zdravotních zákonů, aby WHO disponovala potřebnou pravomocí, nebo vytvoření úplně nového subjektu, který by se vyšetřováním zabýval. Objevil se už i návrh, který mluví o možnosti alternativního pátrání vedeného Skupinou G7.

Debata o původu covidu opět významně ožila s uniklými informacemi amerických tajných služeb, o kterých ke konci května napsal americký deník The Wall Street Journal. Podle těch měli být tři výzkumníci Wuchanského virologického institutu (WIV), který je s možným únikem viru spojován, v listopadu 2019 v nemocniční péči.

Vody pak rozvířil i prezident USA Joe Biden, který v reakci na události nařídil americkým zpravodajcům dál pátrat po původu koronaviru a na úkol jim vymezil celkem 90 dní. K tlaku ze strany americké hlavy státu se následně přidali i další, včetně Evropské unie.

Jeffrey Sachs, profesor z Kolumbijské univerzity, ale upozorňuje také na to, že Spojené státy musí být ochotné podrobit nekompromisnímu šetření vlastní vědce, kteří by na událostech mohli mít podíl. „USA byly hluboce zapojeny do výzkumu v laboratořích ve Wu-chanu,“ cituje AP Sachse, který se odkazuje na americké financování některých experimentů.

„Už jen myšlenka, že se Čína chová špatně, je nesprávnou premisou pro zahájení vyšetřování. Pokud byla nějaká laboratorní práce za pandemii zodpovědná, je velmi pravděpodobné, že to byly USA a Čína společně pracující na vědecké iniciativě,“ říká profesor.

Reklama

Doporučované