Hlavní obsah

WHO: Pandemie sílí, bránit se karanténou a prevencí nestačí

Foto: Profimedia.cz

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na včerejší tiskové konferenci v Ženevě.

Reklama

Pandemie onemocnění COVID-19 zrychluje a k jejímu potlačení je třeba zaujmout agresivnější taktiku, apelovala včera WHO a dnes spočítala, že 85 % případů potvrzených na celém světě za poslední den tvoří dohromady případy z Evropy a USA. Pod útokem na koronavirus si WHO představuje hlavně lepší testování, izolaci a léčení nakažených i trasování jejich kontaktů. Tento úkol můžou splnit jen vlády jednotlivých států a občanům tak nezbývá než pokračovat v defenzivě.

Článek

Musíme přejít do ofenzivy. Tak by se stručně dalo shrnout poselství šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse ze včerejšího večera.

Tentokrát apeloval spíše na vlády států než na obyčejné lidi, v jejich rukou jsou totiž podle něj hlavně právě defenzivní kroky - tedy například sociální odstup a dodržování domácí karantény. To ale podle něj nestačí.

„Abychom nad koronavirem zvítězili, musíme zaútočit,“ řekl Ghebreyesus. Fakt, že se pandemie „zrychluje“, podložil čísly. „Než se nakazilo prvních 100 000 lidí, trvalo to od prvního potvrzeného případu 67 dní, druhá stovka tisíc potvrzených případů následovala za dalších 11 dní a hranici 300 000 nakažených přesáhl počet nakažených pouhé čtyři dny poté.“

Útočná strategie

Stejně jako v minulých případech ale šéf WHO po zdůraznění vážnosti situace našel i slova pro povzbuzení a uklidnění. Řekl, že jak se budou čísla vyvíjet dál, máme ve svých rukou. „Na číslech záleží, protože to nejsou jen čísla. Jsou to lidé, kterým se i s celými rodinami otočil život vzhůru nohama. Ala na čem záleží nejvíc, jsou naše činy.“

Jak si šéf WHO představuje ty správné činy ve formě útoku proti viru? „Abychom vyhráli, musíme zaútočit agresivní taktikou - testovat každý podezřelý případ, izolovat a léčit každý potvrzený a vypátrat všechny, kdo s ním přišli do blízkého kontaktu.“

Obyčejní lidé mají dál „bránit”

WHO zároveň v pondělí rozjela kampaň společně s Mezinárodní federací fotbalových asociací (FIFA), která má lidi motivovat, aby efektivně „bránili“. Slavní fotbalisté z celého světa tak mají pomoct oslovit co nejvíc lidí a vyzvat je k dodržování pěti základních pravidel - důkladnému mytí rukou, zakrývaní si úst při kýchání kapesníkem nebo předloktím, snažení se co nejméně si sahat do obličeje, dodržování minimálního odstupu jeden metr od ostatních lidí, respektování nařízení ve své zemi a pozorování, jestli se u nich neprojevují některé příznaky.

Na včerejší tiskové konferenci WHO padl ve spojitosti se sportem i dotaz ohledně olympijských her v Japonsku. Podle koordinátora krizové pomoci WHO v této věci padne rozhodnutí velmi brzy.

Reklama

Doporučované