Hlavní obsah

WHO: Podíl kuřáků od roku 2000 klesl. Kvůli populačnímu růstu se však jejich počet nezměnil

Světová zdravotnická organizace vydala u příležitosti Světového dne bez tabáku zprávu o kouření. Video: AP

 

Reklama

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace v současné době kouří 1,1 miliardy lidí. Každý rok kvůli tabáku zemře sedm milionů lidí, z toho tři na kardiovaskulární nemoci. Povědomí o nich je však nízké.

Článek

Užívání tabákových výrobků od roku 2000 významně kleslo, uvedla to ve své zprávě u příležitosti Světového dne bez tabáku Světová zdravotnická organizace (WHO). Pokles ale není dostatečný pro splnění cíle, který WHO vytyčila, tedy snížení počtu kuřáků mezi lety 2010 a 2025 o 30 procent.

V roce 2000 tvořili kuřáci 27 procent světové populace. V roce 2016 podíl kuřáků klesl na 20 procent. Jejich celkový počet se však nezměnil. „Zatímco procenta klesají, počet kuřáků se kvůli populačnímu růstu nezmenšil. Nyní kouří 1,1 miliardy lidí. V roce 2000 bylo číslo stejné,” upozornila Alison Commarová z WHO.

U příležitosti Světového dne bez tabáku se WHO spojila se Světovou federací srdce, aby společně upozornily na souvislost mezi užíváním tabáku a vznikem kardiovaskulárních chorob. Kouření i vystavení se cigaretovému kouři jsou jejich významnými příčinami.

„Kvůli tabáku každoročně umírá sedm milionů lidí. Z toho tři miliony úmrtí jsou způsobeny kardiovaskulárními nemocemi,“ řekl Vinayak Prasad z WHO s tím, že v mnoha zemích lidé navíc nevědí o kardiovaskulárních rizicích spojených s tabákem. V Číně podle průzkumu více než 60 procent lidí neví, že kouření může způsobit infarkt. O riziku mrtvice v souvislosti s kouřením neví více než polovina dospělých v Indii a Indonésii.

Onemocnění srdce a cév jsou celosvětově vůbec nejčastější příčinou smrti. Způsobují téměř 18 milionů úmrtí ročně, což je 44 procent ze všech smrtí způsobených nenakažlivými nemocemi.

Reklama

Doporučované