Hlavní obsah

WHO: V Africe se daří odhalit asi jen sedminu případů covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Ani ne třetina afrických zemí má naočkováno více než 10 procent populace (očkování členů kmene Zulu v Jihoafrické republice).

Reklama

Počty nakažených koronavirem SARS-CoV-2 v Africe jsou podle nové studie Světové zdravotnické organizace (WHO) mnohem vyšší, odhalit se podle ní daří pouze sedminu infikovaných. Informovala o tom dnes agentura AP.

Článek

„V příliš mnoha oblastech Afriky máme velmi omezené testování,“ řekla dnes novinářům ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová. Dodala, že OSN plánuje zvýšit počty testovaných v osmi afrických zemí.

Nové testování má být založeno na podobném principu, který se v Africe používal například v případě epidemií neštovic či eboly a při níž se testují lidé žijící v okruhu sta metrů kolem nově odhaleného případu nákazy.

V Africe, která má na 1,3 miliardy obyvatel, se podle dosavadních údajů Afrického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ACDCP) potvrdilo přes osm milionů nákaz covidem-19, z toho na 214 000 pacientů v souvislosti s touto nemocí zemřelo.

Moetiová dnes také znovu vyzvala bohaté země, aby poslaly Africe neupotřebené vakcíny proti covidu-19, a to ještě letos a nečekaly na příští rok. V Africe je velmi nízká proočkovanost. Ani ne třetina afrických zemí má naočkováno více než 10 procent populace a v polovině zemí tohoto kontinentu dostalo vakcínu méně než dvě procenta obyvatel.

Reklama

Doporučované