Hlavní obsah

WHO varuje Evropu před brzkým rušením opatření proti koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) v Evropě Hans Kluge.

Reklama

Pokrok dosažený v Evropě v boji proti koronaviru je stále mimořádně křehký, a státy by proto měly důkladně zvážit, zda už nastal čas na zmírnění opatření proti jeho šíření, řekl šéf WHO v Evropě Hans Kluge.

Článek

Rušení některých opatření přijatých v boji s koronavirem SARS-CoV-2 v minulých dnech oznámilo například Rakousko, Dánsko či Česko.

„Máme před sebou v tomto maratonu stále ještě dlouhou cestu a pokrok, kterého jsme dosud v boji s virem dosáhli, je mimořádně křehký,“ uvedl Kluge. „Myslet si, že se blížíme ke konci, by bylo nebezpečné,“ dodal a zdůraznil, že v boji s virem není místo pro chyby.

Podle šéfa evropské odnože Světové zdravotnické organizace nenastal okamžik, aby Evropa přestala koronaviru věnovat plnou pozornost. Jakékoli zmírnění opatření přijatých v boji se šířením koronaviru by měly evropské státy podle Klugeho „velmi důkladně zvážit“.

Poradce generálního tajemníka WHO Bruce Aylward, který se vrátil z mise ve Španělsku, dnes uvedl, že je příliš brzy na to, aby mohl být vzhledem k vývoji optimistický. Šíření nákazy v této jihoevropské zemi se podle něj ale „rozhodně zpomaluje“.

Španělsko je po Itálii druhou nejpostiženější zemí v Evropě. Podle dnešní bilance si tam nemoc covid-19 vyžádala již 14 555 obětí a celkem se nakazilo více než 146 000 lidí.

Reklama

Doporučované