Hlavní obsah

WHO varuje: Výskyt spalniček se loni celosvětově zvýšil o 50 %

Světová zdravotnická organizace zveřejnila předběžné výsledky zprávy o výskytu spalniček ve světě.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že výskyt spalniček podle předběžných výsledků loni celosvětově vzrostl asi o 50 %. Trend zvyšování výskytu onemocnění je podle ní globální a lze ho pozorovat i ve vyspělých zemích s dostupným očkováním.

Článek

Předběžné výsledky WHO o výskytu spalniček ve světě nasvědčují padesátiprocentnímu nárůstu za poslední rok, napsal The Guardian s odkazem na oficiální zprávu organizace.

Za rok 2017 zaznamenala Světová zdravotnická organizace 170 000 případů spalniček, loňských případů už napočítala 220 000 a v konečném součtu jich bude podle odhadu určitě víc. Země budou organizaci zprávy o výskytu onemocnění posílat až do dubna.

Značný nárůst je podle ředitelky Světové zdravotnické organizace Katherine O'Brienové patrný ve všech regionech. „Naše data ukazují značný nárůst případů spalniček. Nejde o izolovaný problém. Pozorujeme to všude,“ řekla O'Brienová.

Podle předběžného odhadu loni na spalničky po celém světě zemřelo 136 000 lidí. Onemocnění lze předejít prevencí, stačí dvě dávky vakcíny. Ta ale v některých státech není k dostaní, ve vyspělých státech ji zase někteří rodiče odmítají podávat svým dětem.

V Česku se povinně očkují děti od roku 1969, nejprve se ale podávala pouze jedna očkovací dávka, která dnes podle hygieniků už ochranu nezaručuje. U neočkovaných může nemoc skončit i smrtí, zkomplikovat může zápal plic, zánět středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánět mozku. Neexistuje na ni lék, lékaři dokážou pouze mírnit projevy onemocnění, jako je horečka či vyrážka.

Nejprve se spalničky projeví horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na vnitřní straně tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená, až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Reklama

Doporučované