Hlavní obsah
Online

Čína tají skutečný počet mrtvých, tvrdí novozélandský list

Foto: ČTK/AP/Koki Kataoka

Stanice v Pekingu, 31. ledna 2020. Lidé se před smrtícím koronavirem chrání rouškami.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli současné epidemii nového koronaviru Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Koronavirus se dosud objevil ve 22 zemích. Podle údajů čínské národní zdravotnické komise (NHC) na nový virus v Číně zahynulo do čtvrtka 213 osob a přes 9700 osob se nakazilo. Nově nakažených je 1982, za sedm dní se podle NHC podařilo vyléčit a propustit z nemocnice 596 osob.

Článek

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus po schůzce krizového výboru zdůraznil, že vyhlášení stavu zdravotní nouze není výrazem nedůvěry vůči Číně, její snahy naopak ocenil. Zároveň vyzval k podpoře zemí se slabšími zdravotními systémy. Stav zdravotní nouze vyhlásila WHO teprve pošesté ve své historii.

V reakci na rozhodnutí WHO české Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že informační kampaň a cílený screening cestujících kvůli koronaviru se od pátku rozšíří na všechna letiště v ČR. Dosud opatření platila pouze na mezinárodním letišti v pražské Ruzyni.

Nový typ koronaviru se ve čtvrtek rozšířil do všech oblastí a provincií Číny. Uvedly to v pátek čínské úřady poté, co byla nákaza zaznamenána i v Tibetu.

V provincii Chu-pej, která je centrem epidemie, na nemoc zemřelo již 204 osob a je zde téměř 6000 nakažených. Za sedm dní se podle NHC podařilo vyléčit a propustit z nemocnice 596 osob.

Zahraniční vlády zatím pokračují v evakuaci svých občanů z provincie Chu-pej. Letadla pro své občany již vypravily vlády Jižní Koreje, Japonska, Francie a Británie.

Nákazu novým koronavirem zatím dosud zaznamenalo kromě Číny a čínských zvláštních správních oblastí dalších 22 zemí, Švédsko je 23. Z Evropy jsou to kromě Švédska také Francie, Německo, Finsko, Itálie, Británie a Rusko.

Počet nakažených novým koronavirem je již větší než počet nakažených virem SARS před 17 lety. Počet mrtvých by sice mohl být nižší, ekonomové se však obávají, že hospodářský dopad bude mnohem vyšší než při onemocnění SARS. To stálo globální ekonomiku podle odhadů 33 miliard dolarů (755,6 miliardy korun). Podíl Číny na globální ekonomice se však od té doby výrazně zvýšil.

Nový koronavirus 2019-nCoV, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic, se objevil již ve 22 zemích. Oznámeno bylo kolem 100 případů, mimo Čínu však zatím na onemocnění nikdo nezemřel. V České republice zatím virus potvrzen nebyl.

  • AFP: Počet nakažených koronavirem v Číně přesáhl 11 000

    Již více než 11 000 lidí se v Číně nakazilo novým koronavirem, který se šíří z čínského města Wu-chan. Nejméně 258 lidí nemoci podlehlo, informovala agentura AFP.

    Bilance vzrostla poté, co úřady provincie Chu-pej oznámily, že v pátek zemřelo dalších 45 lidí nakažených koronavirem. Provincie, ve které leží i město Wu-chan, rovněž potvrdila, že v pátek zaznamenala 1347 nových případů nákazy.

    Celkový počet lidí nakažených v provincii tak dosáhl 7153, mrtvých je 249.

  • Čína tají skutečný počet mrtvých, tvrdí NZ Herald

    Podle novozélandského webu NZ Herald Čína tají skutečný počet mrtvých. Čínské úřady mají přímo z postižených míst posílat těla mrtvých rovou do krematorií, aby nerostl oficiální počet obětí koronaviru.

    Čínský web Initium provedl rozhovor s lidmi pracujícími v místních kremačních centrech ve Wu-chanu. Ti uvedli, že těla byla posílána přímo z nemocnic, aniž by byla řádně identifikována a přidána do oficiálního záznamu.

    Podle korespondenta DW News Williama Yanga existují „důvody, abychom byli skeptičtí ohledně toho, co Čína sdílí se světem. Zatímco v některých ohledech souvisejících s virem je Čína skutečně transparentnější, v jiných aspektech je Čína i nadále povrchní a nespolehlivá“.

  • USA kvůli koronaviru vyhlásily stav zdravotní nouze

    Spojené státy kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásily stav zdravotní nouze. Úřady zabrání vstupu do země cizincům, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu. Opatření se nebude vztahovat pouze na nejbližší rodinné příslušníky amerických občanů či těch, kteří mají v USA trvalý pobyt, uvedla agentura Reuters.

  • Reuters: Izolovaný Chu-pej nemá nepropustné hranice

    Ačkoliv je provincie Chu-pej, epicentrum nákazy novým koronavirem, v podstatě od zbytku země izolována, lidé z ní i do ní proniknou. Hlavní zákaz totiž platí pro dopravu a neplatí pro pěší. Ti překračují například most přes řeku Jang-c’-ťiang ve městě Ťiou-ťiang, píše agentura Reuters.

    Jedna z nejdelších světových řek tvoří velkou část jižní hranice izolované provincie. Na jejích březích zhruba 170 kilometrů po proudu od Wu-chanu, kde nemoc na konci loňského prosince propukla, leží pětimilionový Ťiou-ťiang. Jeho ulice však zejí prázdnotou a obchody jsou kvůli strachu z nákazy zavřené.

  • Německo hlásí sedmý případ nákazy novým koronavirem

    Nákaza novým typem koronaviru se potvrdila u dalšího zaměstnance německé společnosti Webasto. Společně s dítětem, které se dnes nakazilo od člena rodiny, rovněž zaměstnance této firmy, tak počet nakažených v Německu stoupl na sedm. S odvoláním na bavorské ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura DPA.

    Nově nakaženým je podle ministerstva muž z okresu Fürstenfeldbruck západně od Mnichova. Stal se již šestým německým zaměstnancem této firmy, u něhož byla nákaza potvrzena. Dalšího, v tomto případě čínského, nakaženého hlásí firma v Šanghaji.

  • Podezření na nákazu hlásí New York

    Podle webu Breaking911 se objevilo podezření na nákazu koronavirem v New Yorku. Muž asijského původu byl podle webu hospitalizován v nemocnici Elmhurst ve čtvrti Queens a nyní je v karanténě.

  • Pět Čechů evakuovaných z Číny by mělo dorazit do Prahy v neděli

    Pětice českých občanů, která má zájem o evakuaci z Číny kvůli šíření nového koronaviru, bude do Česka dopravena ve spolupráci s Francií. Po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Do Prahy by je měl v neděli dopravit z Bruselu vojenský speciál. Budou hospitalizováni v pražské Nemocnici Na Bulovce, pak stráví dva týdny v karanténě.

    Babiš dál počítá s tím, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pondělním jednání kabinetu předloží návrh na zastavení všech přímých letů mezi ČR a Čínou. Česko je připraveno případně vyslat speciál pro své občany, kteří by se mohli dostat do potíží v zahraničí kvůli tomu, že mají rezervované letenky na zrušené spoje. „Monitorujeme situaci, zatím to řešíme ve spolupráci s jinými zeměmi,“ řekl Babiš.

  • Rusko pozastaví většinu letů do Číny

    Letecká spojení do asijské země od soboty pozastaví Rusko, ovšem s výjimkou pravidelných letů Aeroflotu do Pekingu, Šanghaje, Kuang-čou (Kantonu) a Hongkongu a pravidelných letů čtyř čínských dopravců na moskevské letiště Šeremeťjevo, uvedla podle agentury Interfax vicepremiérka Taťjana Golikovová. Vicepremiérka dodala, že nový režim bude platit od 00:00 v noci na sobotu.

  • Ropa kvůli obavám z nového koronaviru zlevňuje

    Ceny ropy se navzdory počátečnímu růstu snižují. Na trhu totiž sílí obavy z ekonomických důsledků nového koronaviru šířícího se z Číny. Kolem 16:30 SEČ severomořská ropa Brent ztrácela zhruba čtvrt procenta na 58,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala pokles o téměř 0,8 procenta na 51,74 dolaru za barel.

  • Hygienička: Čínský velvyslanec požádal o humanitární pomoc

    Čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min požádal podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové kvůli nákaze novým koronavirem o humanitární pomoc. Česko podle ní posoudí, jestli má nějaké prostředky osobní ochrany, které může poskytnout. Po dnešním jednání s velvyslancem to řekla ČTK a Českému rozhlasu.

    O roušky, rukavice a zdravotnický materiál požádalo před několika dny i město I-čchang z provincie Chu-pej své partnerské město Třebíč. V Česku lidé ze strachu před virem vykoupili roušky v lékárnách, podle odborníků ale před nákazou nechrání.

  • Čína se ohradila proti varování USA necestovat do Číny

    Čínské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti varování amerických úřadů, které kvůli epidemii koronaviru v Číně vyzvaly své občany, aby do této nejlidnatější země Asie necestovali. Důvody, které k opatření vedly, se podle čínského ministerstva nezakládají na faktech, uvedla agentura Reuters. Americká letecká společnost Delta Air Lines v reakci na varování pozastavila veškerá letecká spojení s Čínou. K podobným opatřením se uchýlily i další aerolinky.

  • Švédsko potvrdilo první případ nákazy novým typem koronaviru

    Ve Švédsku byl potvrzen první případ nákazy novým typem koronaviru. Epidemie se tím rozšířila již do sedmé země v Evropě. Nakaženou je žena, jež se vrátila z Číny. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom informovala agentura Reuters.

    „Je to žena, která navštívila Wu-chan v Číně, a příznaky se u ní projevily poté, co se vrátila do Švédska,“ uvedla v prohlášení švédská agentura pro veřejné zdraví. Pacientka je nyní v karanténě nemocnice v Jönköpingu na jihu země.

  • Přiblížené fotografie ukazují, jak se koronavirus replikuje

    Zvětšené fotografie buněk infikovaných koronavirem zveřejnili vědci z Hongkongské univerzity. Ti vzorky viru studují, aby lépe pochopili jeho replikační možnosti.

    „Umožňuje nám to vidět, jak se virus replikuje v buňkách a zda se liší od způsobu, jakým se replikuje MERS nebo SARS,“ řekl Nicholls. „Pokud nový koronavirus používá stejné mechanismy jako SARS a MERS, můžeme využít stávající informace a aplikovat je na nový virus,“ dodal.

    Foto: University of Hong Kong

    Buňky byly infikovány vzorkem od jednoho z pacientů v Hongkongu.

  • Pokud Češi z Wu-chanu poletí do Prahy, vyšetří je na Bulovce

    „Přílet Čechů je monitorován a konzultován s orgány ochrany veřejného zdraví. Předpokládá se, že po příletu projdou zdravotní prohlídkou v Nemocnici Na Bulovce. Poté dostanou lékařský dozor a monitorovanou karanténu,“ řekla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

    Přílet evakuovaných Čechů přímo do Prahy je jednou z možností. Česko jedná o návratu svých občanů také s Francií a Německem. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek zmínil i možnost vyslat do Číny český vládní speciál.

  • NIAID: Koronavirus se může šířit, i když se symptomy neprojeví

    Podle ředitele amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthonyho Fauciho se koronavirus může šířit i předtím, než se objeví příznaky. Dokazuje to podle něj studie, kterou zveřejnil New England Journal of Medicine.

    „Po přečtení této studie není pochyb o tom, že dochází k asymptomatickému přenosu,“ uvedl Fauci.

    Ve firmě Webasto byla minulý týden na školení Číňanka, která si však příznaků nemoci všimla až cestou zpět do vlasti. Během své návštěvy Německa byla zdravá, přesto s nejvyšší pravděpodobností infikovala Němce, který s ní strávil pracovní den.

  • Zotavení ze zápalu plic se mohou znovu nakazit, tvrdí čínská komise

    „Pacienti, kteří se zotavili ze zápalu plic způsobeného koronavirem, stále čelí riziku opětovného nakažení,“ řekl v pátek odborník na tiskové konferenci čínské Národní zdravotní komise.

  • Ředitel v Římě zrušil kvůli koronaviru výuku asijským studentům

    Ředitel prestižní konzervatoře v Římě zrušil tento týden výuku asijským studentům kvůli obavám z nového koronaviru, který se šíří z Číny. Někteří studenti i učitelé označili tento krok za diskriminační, informoval server The Local.

    Opatření, které se týká zhruba 80 studentů, má platit do příštího týdne, kdy mají studenti absolvovat vyšetření zorganizované konzervatoří.

  • Brit sdílí fotografie z přistání letadla na vojenském letišti

    Jeden z britských občanů evakuovaných z Wu-chanu, Patrick Graham, sdílel záběry z přistání letadla na vojenském letišti Brize Norton v Oxfordshiru.

    Foto: Instagram.com/pgb1112

    „Děkuji personálu Wamos Air za to, že nás dostali domů - musí také do karantény, kvůli tomu, že nás přivezli domů,“ uvedl Graham na Instagramu.

  • Median: Šíření koronaviru v ČR se obává 63 procent zaměstnanců

    Šíření koronaviru na území České republiky se obává celkem 63 procent pracující populace. Nákazy se více bojí ženy a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu, který agentura Median provedla mezi českými zaměstnanci. Opatření zavedená kvůli koronaviru na pražském Letišti Václava Havla pokládá za nedostačující zhruba třetina respondentů.

    Téma koronaviru podle Medianu zaznamenali v médiích téměř všichni účastníci průzkumu. O nemoci si denně aktivně zjišťuje informace 43 procent dotázaných. O problematiku se naopak vůbec nezajímá šest procent respondentů.

Reklama

Hlavní zprávy