Hlavní obsah

Herec William Shatner se podíval do vesmíru. „Něco neuvěřitelného,“ říká

Foto: Profimedia.cz

Jednalo se o druhou výpravu společnosti Blue Origin na hranici vesmíru s turisty. V posádce nebyl ani tentokrát žádný profesionální astronaut.

Reklama

Hvězda sci-fi seriálu Star Trek William Shatner se dnes podíval do skutečného vesmíru, byť jen na jeho okraj. „Tenhle zážitek je něco neuvěřitelného,“ prohlásil po přistání.

Článek

Kapitán Jim Kirk ze sci-fi seriálu Star Trek, respektive herec, který ho ztvárnil, William Shatner se dnes konečně vydal ke hvězdám. S dalšími třemi turisty-astronauty ho vynesla raketa New Shepard společnosti Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose. Raketa i modul RSS First Step s posádkou bezpečně přistály a Shatner, kterému je 90 let, se stal nejstarším člověkem ve vesmíru.

„Tenhle zážitek je něco neuvěřitelného,“ prohlásil Shatner poté, co jako druhý v pořadí vystoupil z modulu po přistání.

Nemůžu se z toho dostat, nechci ten pocit ztratit
William Shatner

Raketa s modulem opustila startovací rampu společnosti Blue Origin u města Van Horn na západě Texasu v 09:50 místního času (16:50 SELČ). Let trval něco málo přes deset minut a všechny jeho fáze proběhly podle plánu. Modul se tři minuty po startu oddělil od rakety a vystoupal do výšky 106 kilometrů. Mezitím New Shepard přistál kolmo na stanoveném místě a nedlouho poté se na zem asi tři kilometry od místa startu bezpečně vrátil i modul s lidmi.

Vypuštění bylo původně plánováno na úterý, ale kvůli počasí se odložilo na dnešek. I dnes se start několikrát posunul, důvod ale společnost neupřesnila.

Jednalo se o druhou výpravu společnosti Blue Origin na hranici vesmíru s turisty. V posádce nebyl ani tentokrát žádný profesionální astronaut. Modul First Step je totiž zcela automatizovaný a pro let vzhůru, sestup ani přistání není na palubě potřeba žádný odborný personál.

Vedle Shatnera tvořili posádku modulu další tři lidé. Stejně jako Shatner v ní byla jako host viceprezidentka společnosti Blue Origin Audrey Powersová a dva platící zákazníci – pracovník francouzské softwarové společnosti Dassault Systemes Glen de Vries a bývalý inženýr americké vesmírné agentury NASA Australan Chris Boshuizen.

První let Blue Originu s vesmírnými turisty se uskutečnil 20. července a zúčastnil se ho i Jeff Bezos s bratrem Markem. Zajímavý byl mimo jiné i tím, že najednou překonal rekordy nejstaršího i nejmladšího člověka ve vesmíru. Výpravy se totiž zúčastnila 82letá průkopnice letectví Wally Funková a 18letý Oliver Daemen. Do té doby byl nejstarším astronautem John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli a do vesmíru se znovu podíval v roce 1998, když mu bylo 77 let. Nejmladším byl před Daemenem ruský kosmonaut German Titov, který v roce 1961 letěl ve 25 letech.

Prvním letem s turisty předstihla Blue Origin o devět dnů firma Virgin Galactic jiného miliardáře Richarda Bransona. První, ještě testovací, cesty s kompletní šestičlennou posádkou se mezi čtyřmi turisty zúčastnil sám Branson. Jeho loď VSS Unity vystoupala k hranici vesmíru, ale stejně jako u obou misí Blue Origin šlo jen o suborbitální let, tedy bez dosažení oběžné dráhy.

Mezi soukromými společnostmi schopnými dopravovat do vesmíru astronauty je zatím nejúspěšnější firma SpaceX podnikatele Elona Muska. Její lodě Dragon a Crew Dragon dopravují na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) náklad i posádky.

Reklama

Doporučované