Hlavní obsah

Williamsová se po porodu vrací do světa tenisu až z 453. příčky. Změní pravidla pro těhotné hráčky?

Návrat Sereny Williamsové.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalá světová jednička Serena Williamsová se vrací zpět do světa grandslamů. Jenže kvůli těhotenství a narození dcery na rok z tenisového světa zmizela. Z prvního místa se propadla až na 453. příčku. Tenisový svět tak opět řeší, zda je systém žebříčků spravedlivý k tenistkám, které se po porodu rozhodnou vrátit.

Článek

Když Serena Williamsová oznámila těhotenství a následně narození dcery, byla jí plná média. Nyní se Američanka vrací, jenže z pozice světové jedničky se kvůli mateřské pauze propadla až do páté stovky. A stránky novin tak Williamsová plní znovu. Tentokrát kvůli spravedlivosti světových žebříčků. Na Roland Garros má legendární Serena o poznání těžší cestu než její konkurentky. Díky takzvanému chráněnému žebříčku se na druhý grandslam sezony dostala, ovšem ne jako nasazená hráčka. A to se nelíbí ani světovým legendám.

Například podle bývalé nejlepší hráčky světa Chris Evertové by bylo vhodné najít nějaký kompromis. „Je to nesmysl, takové hráčky by měly být chráněné více. Není to tak, že by se najednou rozhodly, že si dají rok volno, ale přivedou na svět dítě, což je podle mě úplně nejvíc. Nemusíme jí vracet pozici jedničky, ale najít kompromis, který bude férový pro všechny,” okomentovala situaci Evertová.

V podobné situaci jako Williamsová byla před časem i další bývalá světová jednička Viktoria Azarenková. Podle běloruské hráčky by měla přijít změna v počítání bodů a umístění v žebříčku. „Jsem členkou hráčské rady a určitě to budeme probírat, protože něco se stát musí. Není možné, abychom dávali dohromady pauzu kvůli zranění a těhotenství,” uvedla.

Ke změně pravidel nedojde dříve než příští rok. Na rozdíl od French Open ale například organizátoři Wimbledonu předem deklarovali, že šestinásobné šampionce All England Clubu Williamsové zařídí nasazenou pozici. Oproti pařížské antuce tak nemusí narazit hned v úvodních kolech na nejvýše postavené hráčky. To se však úplně nezamlouvá například Petře Kvitové.

„Nemyslím si, že je to správné. Vím to z vlastní zkušenosti, že když jsem se vracela na kurty po zranění, tak jsem se necítila třeba jako hráčka top 20. Byla jsem sice nasazená, ale to jen proto, že jsem měla dost bodů z předešlého roku. Nemyslím si, že potřebujeme takové pravidlo,” řekla Kvitová.

Reklama

Související témata:

Doporučované