Hlavní obsah

Woods je zpátky a je jen otázkou času, kdy vyhraje další major

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Golfista Tiger Woods se vrací do své dávné formy.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Legendární golfista zahrál nejlepší finálové kolo v kariéře, ale na PGA Championship to stačilo jen na druhé místo.

Článek

Golfová pohádka o 15. majoru v kariéře šťastný konec neměla. Plyne z ní ale jasné poučení - Tiger Woods je zpět. 42letý Američan vstupoval do finálového kola PGA Championship z děleného šestého místa a skóre osm pod par.

Přestože na první devítce netrefil ani jednou fairway, zlepšil se na -11. Na posledních jamkách tak dotíral na vedoucího Brookse Koepku, chybou na sedmnáctce ale přihrál vítězství svému o 14 let mladšímu krajanovi.

„Kdybyste mi na začátku roku řekli, že budu mít slušnou šanci vyhrát poslední dva majory, musel bych se ptát, jak to zvládnu s takovým švihem. V té době jsem neměl švih ani rychlost. Krátká hra nebyla ono. Dařilo se mi jen puttovat. Ale bože, vždyť jsem dva roky nehrál. Takže to byl kus práce,” řekl po závěrečném dni americký golfista.

Tiger Woods možná není nejlepším člověkem na světě, patrně by nevyhrál ani soutěž o nejlepšího manžela, jeho sportovní příběh ale musí milovat každý. Ukázala to i atmosféra na PGA Championship. Fanoušci zkrátka Woodse milují a při jeho velkolepém comebacku cítili, že jsou svědky golfové historie.

Legendární Američan strávil na prvním místě žebříčku nejvíce týdnů v historii - konkrétně 683, byl jedenáctkrát vyhlášen golfistou roku a deset sezon vydělával na prize money nejvíce ze všech hráčů. Spojil svou tvář se společnostmi Nike, Gatorade nebo Accenture. Pro celý svět se stal zkrátka synonymem slova golf.

V roce 2008 se velkolepě vrátil po zranění kolene a vyhrál svůj dosud poslední major. Od té doby střídal hluboké pády s krátkými návraty. Objevila se informace o opakované nevěře, bojoval se zraněními lokte a hlavně zad, která si nechal čtyřikrát operovat. Před letošním návratem vynechal dvě sezony a lékaři mu předpovídali, že už se na hřiště nikdy nevrátí.

„Pohybuji se na nezmapovaném území. Nikdo nikdy nehrál se spojenými obratli, tak jako hraji já. Takže si na všechno musím přijít sám a je to o dost těžší, než si všichni myslí. Jsem jen strašně šťastný, čeho jsem dosud dosáhl, a být součástí diskuse o nominaci na Ryder Cup je po mém trápení minulý rok dost dobré,” radoval se 42letý hráč.

Woods zahrál na PGA Championship nejlepší finálové kolo v kariéře. Naposledy se mu podobný výsledek povedl na British Open před 16 lety. Na posledních dvou majorech v letošní sezoně tak skončil vždy do šestého místa. K tomu přidal třeba čtvrtou příčku na Quicken Loans National nebo 11. místo na Players. Woods se tak definitivně vrátil do světové špičky a bylo by překvapením, kdyby se nedostal do nominace Spojených států na slavný Ryder Cup.

Už je tak jen otázkou času, kdy nejslavnější golfista moderní historie přidá i svůj patnáctý major.

Reklama

Související témata:
PGA Tour

Doporučované