Hlavní obsah

Maturant Kurz. Kancléř posedlý mediálním obrazem má problém

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Sebastian Kurz čelí podezření z křivé výpovědi před parlamentní komisí.

Reklama

Článek

Rakouský kancléř Sebastian Kurz čelí podezření z křivé výpovědi, za což by mohl dostat až tři roky vězení. Je v očích Rakušanů stále ten „mladý, sexy politik“? Poslechněte si nový díl podcastu Checkpoint, tentokrát se zpravodajkou Českého rozhlasu Pavlínou Nečáskovou.

„Příběh Sebastiana Kurze je skutečně impozantní, nejen pro Rakušany, ale pro celou Evropu,“ popisuje politickou dráhu rakouského kancléře novinářka Pavlína Nečásková, která působí jako zpravodajka ČRo na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku. Do čela země se dostal v roce 2017 v pouhých třiceti letech, o čtyři roky dříve se stal ministrem zahraničních věcí.

Rakušané mu přezdívali Wunderkind (Zázračné dítě) nebo také Maturant, neboť kvůli politické kariéře přerušil vysokoškolská studia, ke kterým se prozatím nevrátil.

Kolem rakouského kancléře, šéfa tamních lidovců (ÖVP), kteří pod jeho vedením dvakrát za sebou ovládli parlamentní volby, se točí také nemálo kontroverzí. V posledních několika dnech se hovoří zejména o vyšetřování státního zastupitelství, které ho podezřívá z křivé výpovědi před parlamentní komisí.

Komise vznikla před dvěma lety z podnětu opozice a má vyšetřit kauzu, která se zažila pod názvem „Ibizagate“. Tu spustilo zveřejnění tehdy dva roky starého videa ze španělské Ibizy, na němž šéf tehdejší vládní strany Svobodných Heinz-Christian Strache domlouvá finanční podporu ruským oligarchou výměnou za zajištění státních zakázek.

Přestože Sebastian Kurz vystoupil ostře proti jednání svého koaličního partnera Stracheho a konaly se předčasné volby, dozvuky této kauzy se nakonec dotýkají i samotného kancléře. Kurz vypovídal před zmíněnou komisí, ne konkrétně ke skandálu Ibizagate, ale k danému období jeho vlády. „Čelí podezření, že zasahuje do obsazování velmi významných ekonomických postů,“ říká v Checkpointu Pavlína Nečásková.

Týká se to postavy bývalého generálního sekretáře ministerstva financí Thomase Schmida, který měl mimo jiné na starosti reformu státního holdingu ÖBAG, velmi vlivné instituce. „Sebastian Kurz tvrdí, že obsazení jeho člověka s ním nemá co dočinění. Před měsícem se ale objevila v médiích data z telefonické konverzace,“ vysvětluje novinářka.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Kurz to se sociálními médii umí.

Konverzace v aplikaci WhatsApp mezi Kurzem a Schmidem byla vůbec nejcitovanější. Kurz Schmidovi napsal: „Neboj, dostaneš vše, co si přeješ.“ A Schmid na to odpovídá: „Miluju svého kancléře.“

„Rakouská společnost si kontroverzí všímá. Ale my to známe i z Česka, některé skandály jsou velké, ale pro řadu lidí velmi těžko pochopitelné. Lidé nemají chuť pročítat si složité články ekonomického rázu,“ komentuje Nečásková otázku Checkpointu na postavení kancléře Kurze ve společnosti.

„Narcis“ Kurz

V roce 2017 Kurzova kampaň hlásala slogan „Lidovci jsou sexy“, chtěl přinést vítr do podle něj „zkostnatělé rakouské politiky“.

„Vnímají ho jako takového vysněného syna nebo jako muže, kterého by si jejich dcera vzala,“ vypráví novinářka zkušenosti z předvolebních reportáží. Sebastian Kurz je i po letech v nejvyšší rakouské politice stále velmi oblíbený. Svou roli v tom hrají i jeho podle komentátorů až „narcistní“ posedlosti svým mediálním obrazem.

„Kurzův mediální PR tým čítá asi osmdesát lidí. Jsou tam fotografové, spisovatelé, poradci,“ vyjmenovává Nečásková a dodává, že se o Kurzovi mluví jako o vůbec prvním rakouském politikovi, který vyhrál volby díky sociálním sítím. Na nich pracuje silný tým lidí.

Svůj obraz si ale kancléř hlídá i v klasických médiích. Zejména veřejnoprávní novináři si často stěžují, že se jim v době Kurzovy vlády nepracuje příliš komfortně, neboť ze strany garnitury cítí tlak a snahu editovat příspěvky týkající se kancléře.

„Pokud dává Kurz vyjádření, které se týkají nějakých jeho kauz nebo kontroverzí, tak do bulvárních a komerčních médií, respektive ne do těch, která ho kritizují,“ dodává Pavlína Nečásková.

V nejnovější epizodě podcastu Checkpoint se navíc dozvíte o vztahu rakouského kancléře a prezidenta Van der Bellena a rovněž o postavení Sebastiana Kurze v zahraničí: kdy naštval Angelu Merkelovou? Proč navštívil Donalda Trumpa? Poslouchejte v podcastových aplikacích nebo v přehrávači nad článkem.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H), Evou Soukeníkovou (@eva_souk) a jejich kolegy ze zahraniční redakce. Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované