Hlavní obsah

Xaver Veselý kritizoval na Radě ČT moderátora, Lipovské pohrozil kolega právníky

Člen rady Lubomír Veselý, známější pod jménem Xaver Veselý

Reklama

Novým radním České televize poprvé čelili moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner nebo šéf zpravodajství Zdeněk Šámal. Vystupování Hany Lipovské na Radě ČT možná dostanou k posouzení právníci.

Článek

Ve středu se znovu po měsíci sešla Rada České televize, která je od května v kompletním složení. Hlavním bodem mělo být představení vysílacího schématu jednotlivých kanálů pro další období. Ze zasedání se ale nakonec stalo několikahodinové grilování šéfa zpravodajství Zdeňka Šámala a dramaturga a moderátora pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera.

Radní se točili na rok a půl staré reportáži o lidických ženách, na přetřes přišel i nedávný tweet moderátora zpráv Jakuba Železného (viz níže).

Radní Zdeněk Šarapatka chce po tomto zasedání nechat právně prověřit chování své nové kolegyně, ekonomky Hany Lipovské, která se do probírání Wollnera zapojila způsobem, který je podle Šarapatky v rozporu se zákonem.

„Porušujete zákon. Ten říká, že rada ani její členové nesmí přímo zasahovat do výroby a vysílání televizních pořadů. Otázkami, které tady zástupcům pokládáte, jste s dost velkou pravděpodobností porušila čtvrtý odstavec paragrafu 8 zákona o České televizi,“ upozornil Šarapatka, kterému se nelíbilo, jakým způsobem Lipovská s Wollnerem a Šámalem jedná a jaké dotazy jim klade.

Lipovskou například zajímalo, jestli se Wollner ztotožňuje s prohlášením ze studie o lidických ženách, které však v jeho reportáži nezaznělo ani o něm nikdy nemluvil. Zajímalo ji také, proč v navazující reportáži nezazněla omluva za tu první. To Šarapatku rozezlilo. „Ptáte se na omluvy, předjímáte a tím porušujete zákon o České televizi.“

Wollner se Šámalem museli reportáž o lidické ženě, která týden před vypálením obce údajně udala židovskou podnájemnici, hájit už poněkolikáté. Zabývaly se jí etický panel ČT, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání i Rada ČT ve svém minulém složení. Ani na jednom ze setkání neshledaly pochybení.

Kauzu na středeční radě znovu otevřel její místopředseda, historik a bývalý šéf komunikace hnutí ANO Daniel Váňa, k němuž se v diskusi přidala právě Lipovská, která je spolupracovnicí Jany Bobošíkové. Právě její rozhovor s dcerou lidické ženy, která měla Židovku udat, celou kauzu odstartoval.

„Paní Bobošíková je šéfkou lidické buňky bojovníků za svobodu. Zároveň se stala moderátorkou pořadu, kde svou vlastní členku vyslýchá. Je to strojený rozhovor. Pro mě je absolutně nemyslitelné, abych nedodržoval nestrannost a vzal si podřízeného a hrál si s ním na diskusi,“ reagoval Wollner, podle něhož se identita dcery zmiňovaná v reportáži objevila až poté, co u Bobošíkové vystoupila. „My jsme ji nejmenovali, neukázali, absolutně jsme pomlčeli o tom, že tady je potomek té ženy,“ dodal.

Xaverova kritika Železného tweetu

Na přetřes na radě přišel i tweet Jakuba Železného, v němž se emotivně vyjádřil k lidem rozporujícím odkaz Milady Horákové. „Když kdokoli (byly takové pokusy) v České televizi zkusí jen slovem se Vás dotknout, budu-li moderovat já, ze studia takového hosta prostě vyhodím,“ symbolicky vzkázal Železný na sociální síti Miladě Horákové.

To se nelíbilo dalšímu nováčkovi v radě, moderátorovi Lubomíru Xaverovi Veselému, kterého zajímalo, jakým způsobem se v České televizi vyhodnocuje, že se někdo dotkne památky, a kdy může moderátor někoho vyhodit ze studia.

„Můžeme se bavit o vhodnosti takové metafory, já osobně bych to tak nenapsal, ale nemám pocit, že by kolega porušil některou z norem, které určují naše chování,“ ujistil Veselého Šámal.

Moravcův Fokus pod drobnohledem Lipovské

Lipovská na radě kromě Wollnerovy reportáže řešila i další záležitosti. Trápilo ji například smluvní ošetření a cena pronájmů prostor, ve kterých se natáčí pořad Fokus Václava Moravce. Ten se v minulosti vysílal například z farmy, autobusového nádraží, muzea a podobně, právě výběr lokality je pro jeho dramaturgii důležitý. Ekonomka žádala o rozpoložkování účetnictví na každý jednotlivý díl pořadu.

Zdeněk Šámal ji ujistil, že většina pronájmů je zdarma a případné zvýšené náklady na natáčení dílu jsou z důvodu větší vzdálenosti od Prahy nebo nutnosti technicky zajistit přenos z venkovního prostředí.

Reklama

Doporučované