Hlavní obsah

Xaver už nebude mít svého hosta. Moderátor a „přítel Zemana“ končí v rozhlase

Foto: Český rozhlas

Luboš Xaver Veselý.

Reklama

aktualizováno •

Kontroverzní moderátor Luboš Xaver Veselý, často kritizovaný za servilitu k mocným, končí v Českém rozhlase.

Článek

Kontroverzní moderátor a radní ČT Luboš Xaver Veselý skončil v Českém rozhlase. Řekl to v rozhovoru pro server Médiář.

Veselý moderoval na regionálních stanicích veřejnoprávního rádia relaci Xaver a host, kam si zval různé známé i méně populární respondenty a hodinu si s nimi povídal každý všední den. V Českém rozhlase působil dva roky a dva měsíce.

„Už nepůsobím v Českém rozhlase. Skončil jsem tam ze svého rozhodnutí,“ řekl Médiáři.

Rozchod se svým externistou potvrdil serveru i mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. „Český rozhlas ukončil spolupráci s panem Veselým k 31. červenci. Stalo se tak na žádost pana Veselého z jeho osobních důvodů,“ uvedl.

Kontroverzní Veselý

Veselý se stal známým svými kontroverzními rozhovory třeba s premiérem Andrejem Babišem nebo prezidentem Milošem Zemanem, které vedl často servilně. Podporu v rozhovoru vyjádřil také Václavu Klausovi mladšímu. „Na závěr mám pro vás jednu dobrou zprávu, pane Klausi, až budou volby, tak máte jistý jeden hlas,“ řekl lídrovi tehdy nově založeného hnutí Trikolóra.

Miloš Zeman ho v rozhovoru na počátku loňského roku také nazval přítelem. „(…) Ale já vám něco prozradím, Xavere, protože jsme přátelé a přátelé mají na sebe něco prozradit,“ říkal v odpovědi prezident republiky moderátorovi veřejnoprávního rádia.

Václav Klaus mladší ho také nominoval do Rady České televize, do které jej následně společně s hlasy ANO a SPD poslanecký výbor zvolil společně s Hanou Lipovskou. Ta v letošních volbách do Poslanecké sněmovny kandiduje za Volný blok.

Kritiku si Veselý coby moderátor veřejnoprávního rozhlasu vyslechl také poté, co se vyfotil s Tomášem Vandasem, šéfem extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. Odehrálo se to loni na akci Vlastenecké setkání v Příčovech, které se uskutečnilo pod záštitou Miloše Zemana.

Moderátor Veselý má i svůj kanál na YouTube, na kterém často ve formátu amerických konspiračních internetových televizí útočí na své názorové i jiné konkurenty. Letos v lednu třeba zaútočil na svou tehdejší kolegyni Veroniku Sedláčkovou, o níž řekl, že je „zatížená genderovým, korektním, debilním stylem, aby se zavděčila svým pokrokovým šéfům“. A to proto, že použila v rozhlasovém vysílání výrazy jako „obyvatelky ČR“ nebo „daňové poplatnice“.

Relace, kterou Veselý v Českém rozhlase moderoval, nicméně ještě nekončí. „Pořad Xaver a host budeme vysílat do konce srpna z předtočených dílů. Formát pořadu zůstane zachován, protože byl u řady posluchačů populární. Od září budeme pořad reprízovat a zkoušet potenciální nové moderátory,“ doplnil Médiáři mluvčí Českého rozhlasu Hošna.

Aktualizace: V článku jsme opravili nesprávnou informaci, že Tomáš Vandas kandiduje za Volný blok.

Reklama

Doporučované