Hlavní obsah

Mučedník Jugelé. Video z poslední pocty policistovi, kterého v Paříži zastřelil terorista

Reportáž z posledního rozloučení se zastřeleným policistou Xavierem Jugelém.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Ve francouzské metropoli se konal pietní akt k uctění památky policistovi, který zemřel na Champs-Élysées.

Článek

Na policejním komisařství v Paříži vzdali hold policistovi Xavieru Jugelému. Ten se stal obětí útočníka, který ve čtvrtek večer střílel na pařížské třídě Champs-Élysées. Smutečního ceremoniálu se účastnil i francouzský prezident François Hollande.

V době útoku střežil Xavier Jugelé spolu s kolegy sídlo tureckého kulturního střediska na ulici Champs-Élysées. V momentě, kdy seděl v autě, ho útočník Karim Cheurfi zavraždil střelou do hlavy.

Celý záznam posledního rozloučení s policistou:

Pocta policistovi zastřelenému teroristou. Živě z Paříže.

Kromě Jugelého utrpěli při atentátu zranění dva další policisté a německá turistka. Následně byl útočník zastřelen. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Xavier Jugelé byl jedním z policistů, kteří loni v listopadu dohlíželi na znovuotevření hudebního klubu Bataclan. Ten byl od roku 2015, kdy se tam odehrál krvavý teroristický útok, uzavřen.

Prezident François Hollande na prefekturu pozval i oba finalisty prezidentských voleb Emmanuela Macrona a Marine Le Penovou.

Le Penová o sedmatřicetiletém Jugelém řekla, že je to další mučedník, a vyzvala k vyhoštění přistěhovalců se záznamem v trestním rejstříku. Macron to považuje za neúčinné opatření, které případné pachatele od jejich činů neodradí.

Jugelé byl posmrtně povýšen do hodnosti kapitána. Jako první nad jeho rakví dostal slovo jeho životní partner, po něm prezident Hollande.

Reklama

Související témata:

Doporučované