Hlavní obsah

Xindle mi říká jenom moje dcera. Deska k 10 letům na scéně bude spíš smutná než veselá, říká písničkář

Rozhovor s Xindlem X o jeho nové desce a chystaném turné k desátému výročí na hudební scéně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Písničkář Xindl X chystá novou desku nazvanou Sexy Exity. Rozjet se s ní chce po celém Česku v rámci zatím největšího turné, kde zároveň oslaví deset let od vydání svého prvního alba.

Článek

Turné odstartuje 22. listopadu v kladenském Domě kultury a vyvrcholí třemi prosincovými koncerty v pražském Lucerna Music Baru. „Na to, že slavíme 10 let od vydání prvního alba, tak je to docela smutná deska. Sexy Exity je o útěcích - o útěcích ze vztahu, do virtuální reality a není tam moc veselých témat,“ prozrazuje Xindl X.

Deska měla původně vzniknout jako výběr toho nejlepšího z dosavadní tvorby, písničkář se ale nakonec rozhodl jinak. „Řekli jsme si, že na desku by bylo fajn přitočit dvě písničky, nakonec jsme natočili čtyři, aby bylo co vybírat, a nakonec jsme jich měli osm. Tak jsem si říkal, že už bychom mohli udělat spíš desku. Momentálně máme písniček dvanáct a přibývají. Nakonec ani nevím, kolik na desce bude písní.“

Součástí desky Sexy Exity bude také singl Byznys, který je o vypočítavých přátelích ze zpěvákova života. „Je to o takových kamarádech, co ti berou telefony jenom, když něco potřebují. Není to o konkrétním člověku, ale spíš takový kompilát,“ usmívá se písničkář, který ve svých textech často kritizuje dění ve společnosti.

Pod svým skutečným jménem se Ondřej Ládek zapsal hlavně jako filmový a televizní scenárista. Texty píše například i pro Terezu Kerndlovou, zpěváka Voxela nebo skupinu Slza. „Mně baví psát texty a dělat k tomu i muziku. Byla by škoda si to jen schovávat do šuplíku,“ uzavírá.

Vůbec poprvé si ho veřejnost všimla v roce 2007, kdy zvítězil s písní Mamut v soutěži Česko hledá písničku. O rok později získal ocenění Autorská Porta za píseň Dysgrafik. A následoval další úspěch v podobě písně Anděl, která byla v roce 2008 nejhranější skladbou na serveru Bandzone.cz. Za svoji dosavadní hudební kariéru posbíral čtyři zlaté desky, jednu platinovou a pyšnit se může také devíti nominacemi na hudební Cenu Anděl.

Zajímá vás, na kterém festivalu můžete Xindla X potkat? Pustě si video v úvodu článku.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované