Hlavní obsah

Y Soft s Masarykovou univerzitou chtějí dostat 3D tisk do škol

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlepšit znalosti učitelů o 3D tisku a zvýšit jeho uplatnění na středních i základních školách má společný projekt brněnské softwarové společnosti Y Soft a Masarykovy univerzity. Y Soft o tom informoval v tiskové zprávě.

Článek

„3D tisk nabízí obrovský pedagogický potenciál, který v současné době není využíván především kvůli nedostatku dostupných a kvalitních metodických materiálů. Chceme ukázat možnosti technologie ve specifických oblastech vytvořením nových učebních pomůcek takzvaně od učitelů učitelům,“ uvedl spoluzakladatel a generální ředitel Y Soft Václav Muchna.

V průběhu tříletého projektu by měla nejprve vzniknout metodika jak využít 3D tisk ve školách a jak jej efektivně zapojit do výuky. V letech 2021 až 2023 pak chtějí odborníci připravit samotné výukové lekce.

„Začlenění 3D technologií do výuky na školách umožní tvorbu zcela nových typů výukových pomůcek a přístupů a dále zvýší dostupnost výukových modelů pro žáky a studenty. Finálním výstupem projektu bude nová metodika a 12 veřejně přístupných lekcí v online knihovně lekcí 3D tisku be3D Academy, které budou didakticky správně vytvořeny tak, aby reflektovaly aktuální potřeby škol,“ uvedl Kamil Malinka z Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity.

3D tisk může podle odborníků najít uplatnění nejen v technických předmětech nebo informatice, ale zájem o nové technologie lze využít například i při výuce biologie. Využití 3D tisku se v posledních letech rozšiřuje napříč obory a schopnost jej využít se může stát podle autorů projektu konkurenční výhodou na trhu práce.

Reklama

Doporučované