Hlavní obsah

YouTube po nátlaku odstranil ze své platformy přes 8 milionů videí s nevhodným obsahem

Nevhodný obsah na internetu.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Společnost smazala během tří měsíců videa s urážlivým či násilným obsahem po četné kritice a tlaku ze strany vlád a Evropské unie.

Článek

Internetová platforma YouTube tvrdí, že od října do prosince v minulém roce odstranila ze svého webu 8,3 milionu videí. Ta údajně porušovala předepsané zásady a měla urážlivý či násilný obsah. O novém oznámení společnosti informuje web The Guardian.

YouTube jako dceřiná společnost firmy Google je jednou z několika internetových stránek v hledáčku vlád a Evropské unie. Společnost v poslední době čelí tlaku v souvislosti s narůstajícím počtem stížností, které tvrdí, že se platforma nedokáže vypořádat s videi, jež jsou extremistická, nevhodná či vulgární.

YouTube je také kritizován za celkový obsah, který na svém webu dovoluje zveřejňovat. Videa mohou vidět tisíce nebo miliony lidí, než je systém zablokuje. Platforma ve svých směrnicích také výslovně nezakazuje publikovat dezinformace nebo podvodné zprávy.

V současnosti je k odstranění videa potřeba nejprve jeho nahlášení. Systém až po jeho označení video prohlédne a určí, zda porušuje dané zásady. Takové nahlášení v drtivé většině případů vykoná samotný automatický systém YouTube, i přestože server umožňuje komukoli z uživatelů video nahlásit.

YouTube také prohlásil, že redukování obsahu je jen prvním krokem při řešení problému, který má „pomoci ukázat pokrok platformy v otázce nevhodného obsahu videí”.

Společnost Google slíbila posílení kontroly obsahu. Chce najmout až 10 tisíc pracovníků, kteří budou dohlížet na dodržování pravidel. Zaměstnanci by měli vyvíjet nové systémy, jež se zaměří například na výskyt spamu.

Reklama

Doporučované