Hlavní obsah

YouTube pod palbou kritiky. Společnost prý nelegálně shromáždila data 23 milionů dětí

Video: Nikola Zwrtková, Reuters

 

Reklama

Uvádí to stížnost dvaceti amerických občanských sdružení pro ochranu dětí, spotřebitelů nebo soukromí. Po společnosti požadují zásah do obsahu a zaplacení pokuty v řádu desítek miliard dolarů.

Článek

Internetová platforma YouTube čelí kritice ze strany dvacítky amerických občanských sdružení, která tvrdí, že společnost nelegálně shromažďuje data o svých nezletilých uživatelích. Podle webu CNNMoney od firmy požadují změnu ve zpracování obsahu a zaplacení pokuty v hodnotě desítek miliard dolarů. YouTube údajně vydělával právě na nezletilých divácích.

Dvacítka občanských sdružení pro ochranu dětí, spotřebitelů nebo soukromí podala stížnost na dceřinou společnost Google. V ní také vyzvala Federální obchodní komisi k zahájení vyšetřování, kdy Google podle nich porušuje americký zákon, který firmy limituje ve sbírání dat o dětech mladších 13 let. Podle zákona by o tom firmy měly nejdřív informovat rodiče a získat jejich svolení.

„Společnost Google měla značný zisk ze shromažďování a používání osobních údajů dětí na YouTube. Její nelegální sběr dat trvá už několik let a a zahrnuje desítky milionů amerických dětí,” uvádí stížnost.

Účet na YouTube má téměř polovina dětí 

Podle podmínek společnosti YouTube je platforma pro děti mladší třinácti let oficiálně nedostupná. Nicméně děti často záměrně neuvádí svůj pravý věk nebo mohou využívat uživatelské účty svých rodičů. Výzkum společnosti Trendera však ukázal, že účet na YouTube má 45 % dětí ve věku mezi 8 a 12 lety. Navíc videa na platformě YouTube mohou sledovat i všichni neregistrovaní uživatelé.

Dalším problémem je reklama. YouTubové kanály, které svým obsahem cílí na dětí, mají obrovské množství odběratelů a také vynakládají velké sumy na reklamu. Například dětský kanál s názvem LittleBabyBum má přes 14 milionů fanoušků. YouTube má také samostatnou mobilní aplikaci pro děti YouTube Kids od roku 2015. Firma ale tvrdí, že aplikace vyhovuje všem pravidlům a neshromažďuje data pro zacílení reklam.

„Ochrana dětí a rodin pro nás vždycky byla nejvyšší prioritou. Důkladně si přečteme stížnost a zhodnotíme, jestli můžeme něco změnit,” řekl mluvčí společnosti Google pro CNN. „Právě proto, že YouTube není určen pro děti, velmi jsme investovali do vytvoření aplikace YouTube Kids, abychom nabídli alternativu určenou speciálně pro děti,” dodal.

Podle údajů ve stížnosti YouTube nasbíral neoprávněně data asi 23 milionů dětí „za období několika let”. Podavatelé stížnosti za to od firmy požadují zaplacení pokuty - a to ve výši 41 tisíc dolarů za jedno porušení zákona. Dohromady by se tak mohla pokuta vyšplhat k desítkám miliard dolarů.

Reklama

Doporučované