Hlavní obsah

YouTube zakazuje videa popírající holokaust nebo diskriminaci

YouTube dlouhodobě čelí kritice za nedostatečný boj s dezinformacemi.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Společnost YouTube chce ukončit šíření konspiračních teorií a videa hájící diskriminaci. Na své platformě tak zakázala obsah, který popírá holokaust nebo jiné násilné události. Změní se také systém doporučování videí.

Článek

Společnost YouTube oznámila několik změn ve fungování své platformy na sdílení videí, které mají omezit šíření konspiračních teorií a vymýtit sdělení hájící diskriminaci na základě rasy či pohlaví. Zakázána jsou nově mimo jiné videa, jejichž tvůrci popírají holokaust či další „dobře zdokumentované násilné události“. Server také slibuje pokračovat v transformaci svého systému na doporučování videí, který by tak měl méně nabízet obsah blížící se porušení zásad platformy.

YouTube v příspěvku na svém oficiálním blogu uvádí, že boj s nenávistným obsahem je pro společnost jednou z největších výzev. Ohlášené změny prý vycházejí z konzultací s desítkami odborníků na témata jako jsou extremismus, hlásání nadřazenosti jisté skupiny populace, občanská práva a svoboda projevu. Server zároveň čelí podobně jako další nová média kritice, že problémy s nenávistným obsahem či dezinformacemi léta přehlížel, nebo dokonce nastavením své platformy napomáhal masovému šíření takovýchto materiálů.

Od středy jsou na YouTube zakázána videa, která hájí nadřazenost jisté skupiny, „aby ospravedlnila diskriminaci, segregaci nebo vyloučení“ na základě věku, pohlaví, rasy, víry či sexuální orientace.

„To zahrnuje například videa, která propagují nebo oslavují nacistickou ideologii, která je ze své podstaty diskriminační. V poslední řadě budeme odstraňovat obsah popírající, že dobře zdokumentované násilné události jako holokaust nebo střelba v základní škole Sandy Hook se staly,“ píše se v tiskovém sdělení.

Opatření budí rozpaky

Kritiku kroků platformy pro sdílení videí vyslovil deník The New York Times, podle nějž v případě moderace obsahu na sociálních sítích platí princip, že vytvářet pravidla je často snazší než pravidla vymáhat. „Tohle je důležitá změna, která měla nastat už dávno,“ komentovala ohlášená opatření Becca Lewisová, analytička z neziskové organizace Data & Society. „YouTube ovšem často svá uživatelská pravidla vymáhá nerovnoměrně, takže se teprve uvidí, jak efektivní tyto novinky budou,“ řekla NYT.

Některé kontroverzní materiály na platformě zůstanou. YouTube však zapojí své finanční páky a tvůrce vyloučí z mechanismu pro přehrávání reklam ve videích. To je případ pravicového komika kanadského původu Stevena Crowdera. Ten se ve svých videích opakovaně navážel do levicového novináře serveru Vox Carlos Mazy, vůči kterému směřoval vtipy týkající se stereotypů o homosexuálech. Maza, který se na sociálních sítích sám prezentuje pod přezdívkou „gaywonk“‏ (teplý šprt) si opakovaně na Crowderovo chování stěžoval. Na Twitteru dokonce zveřejnil sestřih Crowderových urážek.

„Jsou to naprosto jasné, zřejmé příklady zneužití, které jsem pro ně sestavil, a oni stále neučinili žádné kroky. To znamená, že pravidla, která YouTube má o šikaně a obtěžování, nejsou skutečná,“ kritizoval YouTube Maza.

Konzervativní komentátor Ben Shapiro YouTube obvinil z toho, že pravidla upravuje účelově. „Nedokážou ukázat, jak Steven Crowder porušil jejich pravidla, tak si vymysleli nová na základě toho, že si u nich skupina lidí stěžovala,“ napsal Shapiro. Kritici nových opatření spor prezentují jako bitvu o svobodu projevu. Sám Crowder označil při s Mazou jako „přátelské hašteření“.

„Už je příliš pozdě na odstranění škod“

Advokát Josh Koskoff, zastupující deset rodin, které přišly o své příbuzné při masakru na americké základní škole Sandy Hook, rozhodnutí platformy uvítal. Dodal však, že je už „příliš pozdě k odstranění škod“, které napáchalo šíření konspiračních teorií na YouTube za posledních několik let.

„Sandy Hook se udál před sedmi lety a po celou dobu byli klienti vystaveni nepřátelským příspěvkům na YouTube, které šířily nepravdivý příběh a způsobovaly jim nepřiměřené obtěžování, výhrůžky,“ řekl pro server CNN Josh Koskoff. „Ale zároveň je lepší pozdě než nikdy,“ dodal zástupce.

YouTube dále oznámil, že do konce letošního roku rozšíří do více zemí změny v algoritmu pro doporučování videí, které od ledna testuje ve Spojených státech. Tato novinka má omezovat dosah „hraničního obsahu a škodlivých dezinformací“. Jako příklad uvádí společnost videa propagující obskurní způsoby léčby závažných nemocí nebo konspirační teorii o tom, že Země není kulatá.

Algoritmus pro personalizaci výběru videí má obrovský vliv na diváckou zkušenost uživatelů, kteří podle odborníků stráví 70 procent z času na YouTube přehráváním doporučených videí. Kromě omezení doporučování problémových videí plánuje YouTube zároveň zviditelnit obsah, který sama společnost považuje za kvalitnější.

„Jestliže například uživatel sleduje video, které se blíží porušení našich zásad, naše systémy mohou do panelu ‚další v pořadí‘ začlenit více videí od autoritativních zdrojů, jako jsou přední zpravodajské kanály,“ uvádí server, na který uživatelé každou minutu přidají přes 500 hodin nových videí.

Reklama

Doporučované